Miliardový příjem. Účast v evropském satelitním programu Galileo se Česku vyplácí

Agentura pro satelitní systém Galileo přinesla Česku nejen možnost zapojit se do špičkového výzkumu, který pomáhá běžným lidem, ale také značné finanční prostředky. Umístění agentury GSA do Prahy přineslo české ekonomice během posledních pěti let příjmy okolo jedné miliardy korun. Na čtvrteční tiskové konferenci to uvedli zástupci GSA.

Od roku 2012, kdy se GSA přestěhovala do české metropole, podle výkonného ředitele GSA Carla Des Doridese počet českých firem žádajících o peníze z evropských fondů na výzkum a vývoj v oblasti družicové navigace vzrostl téměř desetkrát. Vývoji v oblasti satelitní navigace se věnuje kolem 40 českých podniků.

Hlavním úkolem centrály GSA je koordinace satelitního programu Galileo, který má být pokročilejší a přesnější obdobou amerického navigačního systému GPS. Systém bude tvořen sestavou 30 satelitů umístěných na tři úrovně orbitálních drah kolem Země ve výšce 23 222 kilometrů. Galileo bude v reálném čase poskytovat přesnost určení polohy až do jednoho metru.

  • Agentura založená v roce 2004 se přestěhovala v září 2012 do Prahy.
    Jediná agentura Evropské unie, jejíž sídlo je v České republice.
    V pražském sídle GSA pracuje tým 145 lidí z 21 zemí.
    Je to jediná agentura EU zabývající se činností ve vesmíru.

Systém bude uveden do plného provozu v roce 2020, kdy bude využívat kompletní síť 30 satelitů a podpůrné pozemní stanice. V současné době je na oběžné dráze 18 satelitů, vypuštění dalších čtyř je naplánováno na 12. prosinec.

Co přináší Galileo?

Systém Galileo začal poskytovat první služby loni v prosinci, odkdy nabízí určení přesné polohy a navigaci. Nyní je informace systému možné přijímat v 29 modelech mobilních telefonů včetně iPhonu 8 a X, Samsungu S8 nebo Huawei P10.

V plném provozu nabídne vedle přesného určování času a polohy pro veřejnost také šifrovanou službu pro veřejný sektor, komerční službu poskytující možnost ověření pravosti a služby vysoké přesnosti pro komerční aplikace a službu pátrání a záchrany.

Agentura pro evropský globální navigační satelitní systém GSA byla založena v roce 2004 jako oficiální agentura Evropské unie. Její sídlo se v roce 2012 přestěhovalo z Bruselu do Prahy. V pátek a v sobotu agentura ve svém sídle pořádá dny otevřených dveří. Počet návštěvníků bude omezen na zhruba 2500 lidí.

GSA je první agenturou Evropské unie, jejímž cílem je poskytovat služby celosvětově. Posláním GSA je podpořit cíle EU při dosažení maximální návratnosti evropských investic do globálního satelitního navigačního systému.