Ústí nad Labem má novou koalici, na radnici skončilo hnutí UFO

V Ústí nad Labem v pondělí vznikla nová koalice. Vládnoucí ANO spolu s ODS a hnutím PRO Zdraví a Sport vypověděly smlouvu koaličnímu partnerovi – Ústeckému fóru občanů (UFO). Podle zastupitelky Evy Fialové (ANO) byli dlouhodobě nespokojení s celkovou prací UFO, navíc ztratila koalice většinu. S koaličními subjekty se na spolupráci dohodl druhý nejsilnější klub PRO Ústí.

„Jsme dlouhodobě nespokojení s celkovou spoluprácí, a protože jsme ztratili většinu v zastupitelstvu, tak jsme museli hledat řešení,“ komentovala těsně před výměnou situaci na radnici zastupitelka Karolína Žákovská (Pro Ústí).

Jiří Madar z Ústeckého fóra občanů přiznal, že fórum takový vývoj čekalo delší dobu. „Vznikal ten problém v době, kdy jsme ztratili díky odchodu jedné členky většinu. Další problém, který vyvstal, byl miliardový úvěr, 1,3 miliardy korun, kdy my jediní z koalice jsme byli proti,“ jmenuje Madar. Doplnil, že UFO navrhovalo variantu, kdy by v koalici zůstalo. „Většina lokálních hnutí vnímala jako problém hlavně práci pana náměstka Pavla Tošovského (ODS), to znamená že nejsou realizované projekty, a to je potřeba i teď změnit,“ tvrdí.

Podle primátora Petra Nedvědického (ANO) v Tošovském problém není. „Vnímám, že celou dobu, v podstatě dva roky, byl kárán na zastupitelstvu, že se málo snaží tlačit projekty dopředu, že žádné nemá. Beru to jako kritiku, ale na druhou stranu ne ve všech případech za to může pan Tošovský,“ oponuje primátor. Nová koalice se podle něj chce zaměřit na prosazení rozpracovaných projektů.

Primátorem by měl podle memoranda zůstat Nedvědický (ANO), funkci první náměstkyně má převzít Eva Outlá (PRO Ústí), dalšími náměstky by měli být Martin Hausenblas (PRO Ústí), Tomáš Vlach (ANO), Pavel Tošovský (ODS) a jediný neuvolněný Michal Ševcovic (PRO Sport a Zdraví). 

Členy rady by měli být Eva Nováková (ANO), Martin Krsek (PRO! Ústí) a Miroslava Lazarová (ODS). Všichni tři jako neuvolnění radní. 

V komunálních volbách 2018 zvítězilo hnutí ANO, které v Ústí nad Labem získalo 21,22 procenta hlasů a devět křesel v zastupitelstvu. PRO Ústí skončilo s 16,97 procenta na druhém místě se ziskem osmi mandátů. Pět zastupitelů připadlo UFO, čtyři ODS a po třech mandátech získaly SPD, Vaše Ústí a KSČM. Poslední dva mandáty v sedmatřicetičlenném zastupitelstvu získalo hnutí PRO Zdraví a Sport.