TÉMA

Zora Šťastná

Cyklojízda napříč Českem šíří osvětu o paliativní péči

Onkologická pacientka Zora Šťastná se vydala na cestu osvěty. Zapojila se do projektu, jehož cílem je během osmi dnů urazit na kole osm set kilometrů napříč Českem. Na zastávkách na trase z Chebu do Třince šíří povědomí o paliativní péči. Doprovodná sbírka pak podpoří mimo jiné zařízení, kterými na své cestě přejíždějí. Dohromady by měli navštívit sedmnáct hospiců po celém Česku.
12. 6. 2025|

„Doktoři zírali, že jsem se z toho vždy vyhrabala,“ popisuje Zora Šťastná boj s rakovinou

Lékaři dávali Zoře Šťastné půl roku života. Navzdory tomu je v paliativní péči už tři roky. Prokázala se u ní mutace genu, který způsobuje opakovaně různé nádory. Poprvé onemocněla na střední škole. „Po dvaceti letech, kdy jsem byla v podstatě zdravá, se mi nádor v podvěsku znova vrátil. I doktoři zírali, že jsem se z toho vždycky vyhrabala,“ říká. O svém životě i chystaném cyklistickém závodu Osm dní pro paliativu, jehož se štafetově zúčastní se svými dcerami, mluvila v pořadu Události, komentáře ve čtvrtek, na který připadá Evropský den paliativní péče. Rozhovoru se zúčastnila i autorka reportáže Lea Surovcová.
30. 5. 2025|

Lékaři ženě dávali půl roku života, teď plánuje projet Česko na kole

Lidem s nevyléčitelnou nemocí medicína zatím nedokáže účinně pomoci. Pacienti jsou odkázáni na paliativní péči, která jim pomáhá žít plnohodnotný život navzdory nejasné budoucnosti. Zora Šťastná je jednou z těch, kteří ukazují, že i s těžkou diagnózou je možné být aktivní. Před třemi lety jí lékaři dávali půl roku života, přesto teď spolu s cyklistou Martinem Součkem plánuje projet na kole napříč Českem.
14. 11. 2024|
Načítání...