TÉMA

Životice

Tragédie, jejíž okolnosti se rozkrývají dodnes. V Životicích nacisté vyvraždili desítky Poláků a Čechů

Minulý týden uplynulo 84 let od podpisu mnichovské dohody, na jejímž základě Československo muselo postoupit část pohraničního území Hitlerovu Německu. Situace, v níž se republika nacházela, využilo také Polsko, kterému připadlo na deset měsíců Těšínsko. Po německém útoku na Polsko se celé Těšínsko stalo součástí Hitlerovy Třetí říše. Násilná germanizace měla za následek také tragédii v Životicích, kde nacisté po střetu s partyzánským odbojem vyvraždili desítky Poláků i Čechů. Okolnosti této tragédie se rozkrývají dodnes. Pro Reportéry ČT téma zpracovala Silvie Kleková.
4. 10. 2022|

Konečně jsme pochopili podstatu našich rodinných problémů, říkají prý čtenáři spisovatelce Lednické

Spisovatelka Karin Lednická ve svých románových kronikách otevírá skutečnou historii hornických oblastí severovýchodu republiky. Řeší lidské osudy na pozadí zapomenutých tragédií, jako třeba zavraždění šestatřiceti mužů gestapem v malé vesnici Životice, jíž se věnuje ve své letošní novince. Autorka bestsellerů Šikmý kostel mluví v Interview ČT24 o tom, jak vlastně pracuje i jak vznikají národnostní spory, jimž se ve své tvorbě také věnuje.
17. 8. 2022|

Havířov možná přijde o jednu ze svých částí. Životice chtějí samostatnost

Na Ostravsku by ještě letos mohla vzniknout nová obec. Od Havířova se totiž chce oddělit jeho dosavadní část – Životice, které jsou součástí města od roku 1960. Důvodem má být i nový obchvat, který Havířov plánuje a se kterým obyvatelé Životic nesouhlasí, protože by je rozdělil na dvě části.
26. 2. 2019|