TÉMA

Wolfgang Schüssel

Vídeň je centrem agentů. Město se vrací ke své pověsti ze studené války

Zatímco západní země se po plnohodnotné invazi na Ukrajinu zbavují ruských diplomatů, v Rakousku jich nadále působí neobvyklé množství. Přijíždějí i do sídel mezinárodních organizací. Řada z nich působí v tajných službách, což na místě monitorují lidé ze Západu. Rakouské zákony jsou totiž k působení tajných služeb vágní a jejich znění se zatím nepodařilo změnit. Vídeň se tak vrací ke své špionské pověsti z dob studené války.
20. 7. 2023|

Po volebním triumfu přicházejí náročná jednání o koalici. Bude to těžší než minule, tuší Kurz

Bývalý a s největší pravděpodobností i budoucí rakouský kancléř Sebastian Kurz, jehož lidová strana (ÖVP) s výrazným náskokem vyhrála nedělní předčasné volby, očekává obtížná jednání o budoucí vládní koalici. Jedním z ústředních bodů programu jakékoli vlády pod jeho vedením musí být koncept úspěšné hospodářské politiky, řekl Kurz rakouskému rozhlasu.
30. 9. 2019|

Bývalý rakouský kancléř se dal do ruských služeb. Napodobil svého předchůdce i německého exkancléře Schrödera

Bývalý rakouský spolkový kancléř Christian Kern se stal členem rady ředitelů ruských státních železnic. Tento někdejší vysoký sociálně-demokratický politik (SPÖ) tak napodobil „přestup“ bývalého lidoveckého rakouského kancléře Wolfganga Schüssela či bývalého německého kancléře Gerharda Schrödera. Oba se angažují v Kremlem kontrolovaných koncernech.
17. 7. 2019|