TÉMA

Willem-Alexander

Nizozemský král Vilém-Alexander se omluvil za roli své země v otroctví

Nizozemský král Vilém-Alexander se v sobotu omluvil za roli své země v otroctví a požádal o odpuštění. Učinil tak v den 160. výročí zrušení otroctví v Nizozemsku a jeho karibských koloniích. Informovala o tom agentura AP.
1. 7. 2023|

Putin si zaslouží být za své zločiny souzen, řekl Zelenskyj v Haagu. Rusové jsou demoralizovaní, dodal

Ruský prezident Vladimir Putin si zaslouží být souzen v Haagu a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj je si jist, že se to stane. Prohlásil to při návštěvě Nizozemska, kam přiletěl poprvé, a to z Finska. Později Zelenskyj v Haagu hovořil také s premiéry Nizozemska a Belgie Markem Ruttem a Alexanderem De Crooem, kteří Ukrajině přislíbili pokračující podporu. Prezident napadené země rovněž prohlásil, že věří v úspěch chystané protiofenzivy, Rusové jsou podle něj demoralizovaní.
4. 5. 2023Aktualizováno4. 5. 2023, 19:37|

„Musíme rozhodovat, ne snášet pravidla.“ Macron volal v Haagu po větší evropské suverenitě

Silná evropská průmyslová politika, snížení energetické i jiné závislosti na mimoevropských zemích nebo důsledná evropská integrace jsou podle francouzského prezidenta Emmanuela Macrona zásadní pro budoucnost Evropy. Macron to v úterý uvedl v projevu v institutu Nexus v nizozemském Haagu. Začátek jeho vystoupení přerušily výkřiky lidí, kteří kritizovali jeho politiku. Francouzský prezident v úterý zahájil dvoudenní oficiální návštěvu Nizozemska, setkal se s králem Willemem-Alexanderem.
11. 4. 2023Aktualizováno11. 4. 2023, 20:42|

Nizozemsko má deset měsíců po volbách vládu. Rutteho čtvrtý kabinet složil přísahu do rukou krále

Nizozemský liberální premiér Mark Rutte a jeho v pořadí již čtvrtý kabinet v pondělí složili přísahu do rukou krále Willema-Alexandera. Volby se konaly loni v březnu a koaliční jednání, jež skončila v polovině prosince, byla nejdelší v historii země. Ceremoniál se odehrál v tanečním sále královského paláce v Haagu, protože tyto prostory byly jako jediné dostatečně velké, aby splňovaly pravidla pro rozestupy daná protikoronavirovými opatřeními.
10. 1. 2022|