TÉMA

Vyšetřovací výbor

V Tádžikistánu zadrželi v souvislosti s teroristickým útokem u Moskvy devět lidí

Tádžické bezpečnostní složky tento týden zadržely devět lidí, kteří podle nich mají vazby na podezřelé z teroristického útoku v koncertní síni u Moskvy a na Islámský stát-Chorásán, tedy afghánskou odnož tohoto teroristického uskupení. S odvoláním na bezpečnostní zdroj z této středoasijské země to v pátek napsala agentura Reuters.
29. 3. 2024|

Rusko drží státní smutek za oběti střelby na předměstí Moskvy, soud obvinil čtyři lidi z terorismu

Čtyři muže, které označily ruské úřady za podezřelé z podílu na útoku v Krasnogorsku na západním okraji Moskvy, obvinil moskevský soud z teroristického činu spáchaného skupinou a poslal je do vazby. Úřady informovaly o zatčení jedenácti lidí, které s terorismem v Krasnogorsku spojují, včetně čtyř útočníků. Rusové v neděli drží celostátní smutek na památku obětí pátečního teroristického útoku v krasnogorské koncertní síni, který si vyžádal podle aktualizovaných informací ruských úřadů nejméně 137 mrtvých. Jsou mezi nimi i tři děti. Počet raněných se zvýšil na 152 včetně pěti dětí, upřesnilo ruské ministerstvo pro mimořádné situace. V nemocnicích zůstává 107 pacientů, z nichž je podle ruských médií šestnáct v kritickém stavu. Tamní bezpečnostní složky mezitím pokračují ve vyšetřování útoku.
24. 3. 2024Aktualizováno24. 3. 2024, 23:36|

Trump jednal vědomě nelegálně, aby zvrátil výsledek voleb, uvádí výbor Kongresu

Bývalý americký prezident Donald Trump jednal vědomě protizákonně a plánoval spiknutí s cílem zvrátit výsledek prezidentských voleb, píše ve své 845 stran dlouhé finální zprávě zvláštní výbor amerického Kongresu pro vyšetřování útoku na Kapitol ze 6. ledna 2021. Devítičlenný výbor s demokratickou většinou v pondělí navrhl obžalovat Trumpa a pět jeho spolupracovníků z několika závažných zločinů včetně napomáhání vzpouře. Vycházel při tom z osmnáctiměsíčního vyšetřování, během něhož vyslechl přes tisíc svědků a analyzoval přes milion dokumentů.
23. 12. 2022Aktualizováno23. 12. 2022, 19:27|

Výbor vyšetřující útok na Kapitol předvolal exprezidenta Trumpa

Výbor americké Sněmovny reprezentantů vyšetřující útok na Kapitol z 6. ledna loňského roku předvolal bývalého republikánského prezidenta Donalda Trumpa. Požaduje, aby exprezident do 14. listopadu vypovídal pod přísahou. Zároveň do 4. listopadu žádá poskytnutí řady příslušných dokumentů, včetně záznamů týkajících se osobní komunikace mezi Trumpem a zákonodárci i extremistickými skupinami, píše agentura AP. V tuto chvíli podle ní není jasné, jak bude Trump a jeho tým reagovat.
21. 10. 2022Aktualizováno21. 10. 2022, 22:08|