TÉMA

Včelaři

Včelaře trápí cementový med. Těžce se vytáčí a ohrožuje včelstva

Včelařům letos přidělává starosti takzvaný cementový med. Ten totiž tvrdne v plástech, nedá se vytočit a ohrožuje i včelstva. Ve velké míře se s ním včelaři setkali naposledy před jedenácti lety. Mezi nejpostiženější oblasti patří Žďársko na Vysočině, Plzeňský kraj a Jihočeský kraj, jak České televizi potvrdil tajemník Českého svazu včelařů (ČSV) František Krejčí.
6. 7. 2024|

Teplý začátek jara zmátl včely. Začaly se rojit o měsíc dřív

Rychlý nástup letošního jara podle včelařů zmátl včely. Nebýt prudkého ochlazení v minulém týdnu, mohli už v některých lokalitách stáčet první med. Úly jsou už teď plné a včely se začínají rojit. Nová generace ale potřebuje prostor. A když ho nemá, včely uletí.
30. 4. 2024|

Tuzemského medu bude nejspíš málo. Někteří včelaři mluví o nejhorší sezoně za 50 let

Domácího medu bude málo a jeho cena může stoupat. Někteří včelaři mluví o nejhorší sezoně za posledních 50 let. Trápí je malá snůška a malé množství medu. Podle předsedkyně Českého svazu včelařů Jarmily Machové nepřálo letos včelám počasí.  Mezi včelaři jsou i obavy z dovozu nekvalitního levného medu ze zahraničí.
26. 7. 2020|

Dopravu v centru Berlína zablokovaly traktory. Němečtí zemědělci protestují proti vládní politice

Tisíce traktorů ochromily centra několika německých měst. Nespokojení zemědělci demonstrují proti politice vlády. Ta chce s ohledem na životní prostředí omezit používání hnojiv a pesticidů. Další protesty ale naopak žádají tvrdší standardy v zemědělství.
17. 1. 2020|