Dopravu v centru Berlína zablokovaly traktory. Němečtí zemědělci protestují proti vládní politice

Události: Němečtí zemědělci vyšli do ulic (zdroj: ČT24)

Tisíce traktorů ochromily centra několika německých měst. Nespokojení zemědělci demonstrují proti politice vlády. Ta chce s ohledem na životní prostředí omezit používání hnojiv a pesticidů. Další protesty ale naopak žádají tvrdší standardy v zemědělství.

V Berlíně začal největší zemědělský veletrh světa – Grüne Woche (Zelený týden). Část zemědělců ale namísto do výstavních hal letos vyrazila do ulic. 

Například Sebastian Seusing demonstrativně vylil před ministerstvem zemědělství čtyři tuny medu v přepočtu za půl druhého milionu korun. Kdyby včelař svůj produkt prodal, šel by před soud. Seusingův med totiž kontaminoval glyfosát, který používají farmáři v sousedství. Seusing chce proto po vládě okamžitý zákaz herbicidu.

Proti hnojivům, pesticidům a herbicidům se během Grüne Woche demonstruje pravidelně. Lidé ale protestují také proti zvířecím velkochovům nebo likvidaci mnoha druhů hmyzu. V sobotu se k protestu za ekologičtější zemědělství chce připojit na deset tisíc lidí. 

„Buď se budeme bránit, nebo zemřeme“

Zatímco pro včelaře představují chemikálie smrtící nebezpečí, jiní zemědělci spojují s jejich zákazem hrozbu vlastní ekonomické smrti.

Některá německá města tak zaplavily tisíce traktorů a zemědělců, kteří nesouhlasí s plánem vlády. Ta chce výrazně omezit používání hnojiv.

Podle části farmářů to totiž povede k nižším výnosům a krachům hospodářství. Předáci se chtějí inspirovat metodami francouzských žlutých vest. „Buď se budeme bránit, nebo zemřeme,“ prohlásil mluvčí iniciativy Dirk Andresen. 

Poté stovky traktorů zablokovaly dopravu v centru Berlína. Komplikace budou zemědělské vozy působit i v sobotu.

Jenže na německou vládu kromě ekologů tlačí i Evropská komise. Hnojiva jsou zdrojem dusičnanů. A Německo pravidelně překračuje unijní limity těchto látek v pitné vodě.