TÉMA

Útvar pro ochranu prezidenta České republiky

Dva muži ze Zemanovy ochranky znovu odešli od soudu s peněžitými tresty

Obvodní soud pro Prahu 1 podruhé odsoudil Martina Tiefenbacha a Patrika Přibyla, kteří jako členové Útvaru pro ochranu prezidenta ČR zpronevěřili dvacet tisíc nábojů. České televizi informaci poskytla mluvčí soudu Ivana Tichá. Muži pracovali u policie řadu let. V letech 2018 až 2020 podle obžaloby vzali z policejních skladů střelivo pro soukromé účely. Tiefenbach a Přibyl vinu od začátku odmítali. Rozsudek je nepravomocný, mohou se znovu odvolat.
19. 4. 2024|

Ředitel ochranky prezidenta Baláž požádal o ukončení služebního poměru

Ředitel Útvaru pro ochranu prezidenta ČR Martin Baláž požádal o propuštění ze služebního poměru ke konci dubna. Informaci serveru Aktuálně.cz potvrdila následně policie na Twitteru. Nově zvolený prezident Petr Pavel podle médií už dříve odmítl, aby ho střežila prezidentská ochranka, a to údajně právě kvůli propojení Baláže a vedoucího prezidentské kanceláře Vratislava Mynáře.
7. 2. 2023|

Útvar pro ochranu prezidenta bude strážit Pavla až po inauguraci. Spekuluje se o nedůvěře v jednotku

O bezpečnost zvoleného prezidenta se od soboty stará Ochranná služba Policie. Na základě žádosti Petra Pavla o tom rozhodl policejní prezident a schválil to ministr vnitra. Útvar pro ochranu prezidenta by ho měl začít chránit až po inauguraci. Objevily se spekulace, že Pavel hradní jednotce nedůvěřuje. Chce také nechat důkladně prohlédnout prostory na Hradě. Obává se mimo jiné odposlechů, řekl Respektu.
2. 2. 2023Aktualizováno2. 2. 2023, 14:59|