TÉMA

Ukrajna

Zvykli si na život za zvuků raket. Válka je na východě Ukrajiny všudypřítomná

Válka se pro řadu lidí na východě Ukrajiny stala denním chlebem. Pravidelně slyší zvuky výbuchů, sirén nebo raket. Téměř každý tu má příbuzného, který bojuje na frontě a o kterém dlouho neslyšeli. Příběh jedné rodiny v Pokrovsku sledoval zpravodaj ČT na Ukrajině Jan Řápek.
5. 8. 2023|

Těla mrtvých Rusů zůstávají podél frontové linie. Čekají na návrat domů

Za ustupujícími ruskými vojsky zůstává kromě všudypřítomné destrukce i mnoho lidských obětí vpádu na Ukrajinu. Nejčastěji jde právě o ruské vojáky, jejichž těla spolubojovníci nechávají ležet podél celé frontové linie. S jejich identifikací i následným odesláním do Ruska pomáhá ukrajinská strana.
6. 10. 2022|

Ruský velvyslanec při OSN zkresloval svědectví o násilí v Buče

Ruský velvyslanec při OSN Vasilij Něbenzja v úterním projevu odmítl obvinění z násilí v Buče. Podle něj za vše můžou ukrajinské jednotky. Ve svém projevu se mimo jiné odkazoval na několik článků, které mají dokazovat, že se Rusové násilí nedopouštěli. Redaktor ČT Vladimír Piskala si všímá toho, jak velvyslanec zkreslil obsah obsáhlého článku na nezávislém serveru.
6. 4. 2022|

Ukrajinský exprezident Porošenko zůstává na svobodě. Soud odmítl nařídit jeho zatčení

Soud v Kyjevě ve středu odmítl nařídit zatčení ukrajinského exprezidenta Petra Porošenka, který je podezřelý z velezrady. Uložil mu však povinnost spolupracovat s úřady a vyhovět jejich případným předvoláním, informovala agentura Reuters. Bývalý prezident, jemuž v případě odsouzení hrozí až 15 let vězení, označuje obvinění za smyšlená.
19. 1. 2022|