TÉMA

Toryové

Labouristé cílí na drtivé vítězství. Kouzelnou hůlku nemají, velké plány ano

Po čtrnácti letech v opozici směřuje na výsluní britská Labouristická strana, která by podle některých průzkumů mohla získat rekordní počet křesel v Dolní sněmovně. Podle expertů stojí za vzestupem labouristů zejména skandály a chaotický způsob vládnutí konzervativců. V posledních letech se podařilo stranu stabilizovat, očistit od antisemitismu a přivést zpět k levému středu. Zásluhy na tom má nový lídr Keir Starmer, který slibuje změnu ve vedení země, vyřešení bytové krize a podporu státního zdravotnictví. Ve straně ale čelí kritice kvůli upuštění od některých slibů a příliš proizraelským postojům.
1. 7. 2024|

Konzervativci přišli s novým ekonomickým balíkem. Snaží se napravit chyby Trussové

Britská konzervativní vláda představila očekávaný ekonomický balík. Lidem má pomoci překonat během zimy rostoucí ceny potravin i energií a také napravit chyby bývalé premiérky Liz Trussové. Opozice reformu kritizuje, podle ní bere peníze z kapes veřejnosti, místo aby zdanila nejbohatší obyvatele a velké podniky.
18. 11. 2022|

Trussová chce Britům snížit daně. Po „cukru“ ekonomice rychle vyhládne, varoval v debatě Sunak

Dva poslední kandidáti na křeslo britského premiéra a lídra Konzervativní strany Liz Trussová a Rishi Sunak se v pondělí utkali v televizní debatě, kde se střetli kvůli postoji k daním a veřejným výdajům. Současná ministryně zahraničí Trussová bývalému ministrovi financí Sunakovi například řekla, že jeho důraz na vyrovnání dluhu přivede britskou ekonomiku k recesi.
26. 7. 2022|