TÉMA

Tokyo Electric Power Company

Radioaktivita vody z Fukušimy je hluboko pod povoleným limitem, tvrdí provozovatel

Úroveň radioaktivity ve vodě, kterou začalo Japonsko ve čtvrtek vypouštět do moře z poškozené jaderné elektrárny Fukušima, je hluboko pod povolenou normou. Podle agentury AFP to uvedla firma TEPCO, která elektrárnu provozuje, na základě rozboru vzorků odebraných z vypouštěné vody. Kritici procesu ale vyjadřují obavy z možných dopadů dlouhodobého vypouštění vody obsahující radioaktivní tritium do Tichého oceánu.
25. 8. 2023|

Z Fukušimy začali vypouštět první várku radioaktivní vody

Provozovatel poškozené japonské jaderné elektrárny Fukušima začal vypouštět radioaktivní vodu do Tichého oceánu, uvedly zahraniční agentury. Krok už dříve vyvolal kritiku a nyní ho opět odsoudila Čína. Premiér Jižní Koreje Han Duk-so podle agentury Reuters Japonsko vyzval, aby o vypouštění vody transparentně informovalo a před japonskou ambasádou v Soulu proti aktivitám ve Fukušimě demonstrovali lidé. Policie tam zadržela deset protestujících, kteří se pokusili násilím dostat dovnitř budovy, informovala AFP.
24. 8. 2023|

Provozovatelé elektrárny Fukušima bezpečnostní opatření nezanedbali, potvrdil soud

Japonský soud potvrdil osvobozující rozsudek pro tři bývalé vysoké představitele firmy TEPCO provozující jadernou elektrárnu Fukušima. Trojice manažerů čelila obvinění z nedbalosti v souvislosti s poškozením elektrárny při tsunami v roce 2011.
18. 1. 2023|

Japonsko se rozhodlo vypustit vodu z Fukušimy do moře, některé země i organizace vyjádřily znepokojení

Japonská vláda v úterý rozhodla, že začne do dvou let vypouštět do moře více než milion tun kontaminované vody z jaderné elektrárny Fukušima, kterou před deseti lety zničilo silné zemětřesení a následná vlna tsunami. Podle zahraničních médií to oznámil premiér Jošihide Suga. Úřady došly k závěru, že krok nebude mít přílišné negativní dopady na životní prostředí. S tím však nesouhlasí některé nevládní organizace či místní rybáři. Nelibost nad japonským rozhodnutím již vyjádřila také například Jižní Korea a Čína, oznámení Tokia naopak podpořil Washington.
13. 4. 2021Aktualizováno13. 4. 2021, 11:25|
Doporučujeme

Ve Fukušimě dochází místo na radioaktivní vodu. Řešením může být její vypuštění do oceánu

Společnost TEPCO, která provozuje jadernou elektrárnu Fukušima zničenou tsunami, oznámila, že jí dochází prostory, kam by ukládala kontaminovanou vodu. Místo by jí mohlo dojít do tří let, což znamená pro japonskou vládu komplikace: musí urychleně přesvědčit občany, že výstavba nového zařízení je nutná.
12. 8. 2019Aktualizováno17. 8. 2019, 14:14|