Provozovatelé elektrárny Fukušima bezpečnostní opatření nezanedbali, potvrdil soud

Události: Havárie ve Fukušimě bez trestu (zdroj: ČT24)

Japonský soud potvrdil osvobozující rozsudek pro tři bývalé vysoké představitele firmy TEPCO provozující jadernou elektrárnu Fukušima. Trojice manažerů čelila obvinění z nedbalosti v souvislosti s poškozením elektrárny při tsunami v roce 2011.

Bývalí manažeři podle obžaloby ignorovali informace o tom, že se možná blíží silná vlna tsunami, a zanedbali potřebná bezpečnostní opatření, což vedlo k úmrtí 44 osob. Prokuratura pro každého z nich požadovala pětileté vězení. V roce 2019 tokijský soud nižší instance trojici zprostil viny.

Elektrárnu 11. března 2011 zatopila ničivá přívalová vlna způsobená mimořádně silným zemětřesením. Ve Fukušimě přírodní katastrofa vyřadila z provozu chladicí systémy elektrárny, jádra tří reaktorů se roztavila a do vzduchu, půdy a do moře se uvolnily radioaktivní částice.

Jednalo se o největší jaderné neštěstí od havárie v ukrajinském Černobylu v roce 1986. Únik radiace ve Fukušimě si vyžádal evakuaci asi 160 tisíc osob. V důsledku neštěstí v jaderné elektrárně nikdo přímo nezemřel, více než čtyřicet nemocničních pacientů ale přišlo o život kvůli urychlené přepravě z postižené zóny.

V souvislosti s katastrofou ve Fukušimě byli souzeni Cunehisa Kacumata, který byl v době neštěstí předsedou firmy TEPCO, a dva tehdejší místopředsedové Sakae Muto a Ičiró Takekuro.

Prokurátoři poukazovali na to, že vedoucí pracovníci firmy TEPCO měli dlouhodobě přístup k údajům a vědeckým studiím varujícím, že by elektrárnu mohla zasáhnout obří přívalová vlna přesahující deset metrů. Vedení společnosti ale podle žalobců předložené důkazy ignorovalo a bezpečnostní opatření neposílilo.

Bývalí manažeři TEPCO se během soudního procesu omluvili za nesnáze, které havárie způsobila, vinu však přijmout odmítli. Podle obhajoby nemohli tušit, že tsunami povede až k roztavení jádra reaktorů, jelikož dopady katastrofy takových rozměrů nebyly dopředu jasné ani odborníkům.