TÉMA

Těžba ropy

Vicepremiér: Rusko nebude dodávat ropu zemím, které podpoří cenový strop

Rusko nebude dodávat ropu zemím, které podpoří zavedení cenového stropu na ni, uvedl místopředseda ruské vlády Alexandr Novak podle listu Kommersant. Omezení, které na červnovém summitu skupiny velkých ekonomik G7 navrhly Spojené státy, mají v pátek podle Bílého domu posuzovat ministři financí a guvernéři centrálních bank G7.
1. 9. 2022|

OPEC+ urychlí zvyšování těžby ropy, růst v červenci a srpnu činí 648 tisíc barelů denně

Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a její spojenci v čele s Ruskem budou od července zvyšovat těžbu suroviny výrazněji než doposud. Skupina nazývaná OPEC+, která zahrnuje i nečlenské země OPECu spolupracující s organizací, se ve čtvrtek dohodla, že těžbu v příštích dvou měsících zvýší o 648 tisíc barelů denně místo dosavadních 432 tisíc. S odvoláním na informovaný zdroj to uvedla agentura Reuters.
2. 6. 2022|

Americká politika se stane zelenější. Biden omezí těžbu ropy, klima budou řešit i tajné služby

Nový americký prezident Joe Biden chce důrazněji jednat proti následkům změn klimatu. V sérii středečních exekutivních příkazů například nařídil ministerstvu vnitra, aby v co největší míře pozastavilo uzavírání nových smluv o pronájmu federální půdy k těžbě ropy a plynu. Jasně se tak vymezil proti předešlé administrativě Donalda Trumpa, která usilovala o maximalizaci produkce fosilních paliv i za cenu uvolňování ekologických omezení.
30. 1. 2021|

Skupina OPEC+ chce podle médií zvýšit od ledna těžbu ropy o 500 tisíc barelů denně

Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a její spojenci v čele s Ruskem se dohodli, že od ledna zvýší těžbu o 500 tisíc barelů denně. Informovaly o tom ve čtvrtek agentura Reuters a list The Wall Street Journal s odvoláním na zdroje obeznámené se situací. Tyto informace podle Reuters potvrdilo také kazachstánské ministerstvo energetiky.
3. 12. 2020|

Kartel OPEC zhoršil výhled. Obavy z druhé vlny pandemie srážejí poptávku po ropě

Poptávka po ropě klesne letos kvůli pandemii více, než Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) čekala ve svém předchozím výhledu. Oživení poptávky je navíc nejisté, uvedl ve středu OPEC ve své měsíční zprávě o situaci na trhu.
12. 8. 2020|