TÉMA

Telegraph Gallery

Andrej Dúbravský vystavuje v Olomouci stereotypy dokonalého vzhledu i vymírání včel

Téma krásy v umění, jak z pohledu historického, tak i současného, otevřel v olomoucké galerii Telegraph slovenský malíř Andrej Dúbravský. Na lidské tělo nahlíží optikou aktuálních a často protikladných trendů sociálních sítí, které stigmatizují i osvobozují. Vystavuje také malby přírodních a zvířecích motivů. Součástí expozice je i výtvarníkův improvizovaný ateliér.
20. 5. 2024|

Kdo bydlel ve vile od Marka Thera? Napoví kocour Garfield i mrtvý esesman

Výtvarník Mark Ther postavil v olomoucké Telegraph Gallery kulisy domu, který atmosférou připomíná západní Německo osmdesátých let. V jeho pokojích mohou návštěvníci odkrývat příběh domnělých obyvatelů. Ther, mimo jiné laureát Ceny Jindřicha Chalupeckého, se ve své tvorbě věnuje tabuizovaným tématům. Výstavou Květen předestírá téma smrti.
24. 5. 2022|

Mentální krajiny Jana Poupěte nemají být krásné. Vytváří je i pomocí dronů

Výtvarníka Jana Poupěte fascinují krajiny, města a městské periférie. Na plátno je ale přenáší jako geometrické abstrakce, do nichž se promítá také malířův zájem o létání. Svá díla nazývá mentální krajiny. Nyní je představuje na výstavě Neuralscape v olomoucké Telegraph Gallery.
6. 4. 2022|

Na výstavách v Olomouci lze ztratit rovnováhu i si zakouřit

Galerie Caesar v Olomouci otevřela sezonu výstavou obrazů místního malíře Miroslava Šnajdra mladšího. Má název 30 + 30 a odkazuje na autorovo loňské jubileum. Jiné olomoucké výstavní síni – Telegraph Gallery – dominuje světelný labyrint. Na míru prostoru ho vytvořil sochař a vizuální umělec Pavel Korbička.
11. 1. 2022|