TÉMA

Tablety

Dodávky antibiotik převýší spotřebu, ujistil resort. Lokálně mohou chybět sirupy

Dodávky antibiotik v tabletách podle náměstka ministra zdravotnictví Jakuba Dvořáčka převýší v příštích měsících v České republice spotřebu. Po čtvrtečním jednání pracovní skupiny pro dostupnost léčivých přípravků Dvořáček řekl, že jen lokálně by mohly chybět přípravky ve formě sirupu, které používají malé děti. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) po odpoledním jednání s prezidentem Petrem Pavlem náměstkova slova potvrdil. Resort podle něj nemá nástroj, jak zajistit plošnou distribuci léků do všech lékáren. Zásoby v krajích se liší, má to změnit zákon, řekl.
9. 11. 2023Aktualizováno9. 11. 2023, 20:18|

Fentanyl je padesátkrát silnější než heroin. Do USA ho pašují mexické kartely

Amerika se potýká se stále silnější drogovou krizí. Může za to ilegální opiát fentanyl. Loni podle odhadů způsobil celé dvě třetiny případů předávkování, jemuž podlehlo téměř 110 tisíc Američanů. Spojené státy přiznávají, že v potírání gangů pašeráků mají stále větší potíže.
18. 12. 2022|

EU chystá zavedení jednotné nabíječky, do budoucna má pro všechny přístroje stačit USB-C

Na dobití jakéhokoli mobilního telefonu či tabletu prodávaného v Evropské unii by měla v budoucnu stačit jediná nabíječka. Evropská komise ve čtvrtek představila návrh pravidel, na jejichž základě se budou všichni výrobci muset přizpůsobit standardu USB-C. Podle unijní exekutivy má sjednocení koncovky nabíjecího kabelu usnadnit život zákazníkům a snížit objem elektronického odpadu.
23. 9. 2021Aktualizováno23. 9. 2021, 14:36|

Komenského škola hrou v praxi. Americké děti sbírají vědomosti v on-line hrách

Školní vzdělání nemusí být nudné „šprtání“ – v USA se pokoušejí vyvolat přirozený zájem žáků prostřednictvím počítačových on-line aplikací. Děti řeší třeba matematické úlohy a sbírají přitom úrovně jako ve videohrách. Z obávané písemky se tak může stát zábava, navíc v animovaném světě, který je dětem blízký.
23. 1. 2019|