TÉMA

Štefánikova hvězdárna

Na obloze se setkají Venuše s Jupiterem. Společně budou zářit jasně jako Měsíc

Začátek března nabízí na večerní obloze konjunkci planet. Protože by mělo přát i počasí, bude nebe zářit spojeným svitem Venuše a Jupiteru.
1. 3. 2023|

Trojitá konjunkce na středečním nebi. Pokud nebudou mraky, uvidí lidé tělesa kousek od sebe

Ve středu se k sobě na večerní obloze přiblíží planety Venuše a Jupiter s Měsícem. Takzvaná konjunkce nastává v momentě, kdy se k sobě objekty na obloze přiblíží z pozice pozorovatele. Tato trojitá konjunkce bude viditelná už za soumraku po 17:00 nízko nad západo-jihozápadním obzorem.
22. 2. 2023|

Evropa v úterý pozorovala zatmění Slunce. V Česku byly skvělé podmínky

Částečné zatmění Slunce bylo v úterý vidět napříč Evropou, podmínky se ale lišily. Česká republika patřila mezi ty šťastnější země. Platilo, že čím východněji, tím výraznější kus naší hvězdy byl zastíněn.
25. 10. 2022|

Ukázalo se nejvýraznější zatmění Slunce za posledních sedm let

Zatmění Slunce je jev, na který reaguje nejen člověk, ale celá příroda. Češi se o tom mohli přesvědčit už v úterý, kdy se disk naší hvězdy z části zakryl. Při pozorování je vždy nezbytné používat vhodnou ochranu zraku.
25. 10. 2022Aktualizováno25. 10. 2022, 13:28|

Letošní Noc vědců přináší testy smyslů, jurtu i exkurzi do pitevny

Do jedné z nejmodernějších piteven v Česku, nejtišší místnosti v Praze či mongolské jurty lidé nahlédnou při aktuální Noci vědců. Jen v Praze festival, jehož letošním tématem jsou smysly, nabídne desítky akcí – včetně smyslových testů, her a netradičních ochutnávek. Část programu bude on-line.
30. 9. 2022|