TÉMA

Solaris

Mamutí trolejbus svezl první cestující. Má tři články a délku 24 metrů

V Česku začalo vozit cestující historicky nejdelší vozidlo, které nejezdí po kolejích. Pražský dopravní podnik zahájil zkušební provoz tříčlánkových trolejbusů Škoda-Solaris 24m. V budoucnu by měly jezdit na Letiště Václava Havla místo nynější autobusové linky 119, zatím je ale možné svézt se jimi mezi Palmovkou a Letňany.
21. 12. 2023|

Přenos energie z vesmíru na Zemi může fungovat. Cestu k orbitálním elektrárnám naznačil nový experiment

Evropská vesmírná agentura pracuje na technologiích, které by mohly lidstvu zajistit dostatek energie z kosmu. Zatím je tento projekt v začátku, plán ale říká, že první výsledky by měly být už kolem poloviny století.
3. 1. 2023|

Ostrava uvádí do provozu elektrobusy. V budoucnu má být každý desátý vůz „na baterky“

Dopravní podnik Ostrava (DPO) uvedl do provozu první z 24 elektrických autobusů s průběžným dobíjením. V Hranečníku ve Slezské Ostravě začala fungovat i nová nabíjecí stanice. Další elektrobusy podnik uvede do provozu postupně do podzimu, kdy přibudou i další tři nabíjecí stanice ve Valchařské ulici v centru Ostravy. Celková hodnota autobusů Solaris včetně dobíjecích ramen je bez DPH 308 milionů korun, řekl předseda představenstva a generální ředitel DPO Daniel Morys.
6. 5. 2022Aktualizováno6. 5. 2022, 16:22|

Brno omlazuje trolejbusovou flotilu. Dojezdit by měly vozy vyrobené před rokem 2015

Do brněnských ulic v pondělí odpoledne poprvé vyjely nové kloubové trolejbusy Škoda 27Tr. Dopravní podnik jich představil třináct, do Vánoc jich bude mít dalších sedm a v příštím roce ještě dvacet. Podle generálního ředitele Miloše Havránka tak bude možné po šesti letech od nákupu třiceti kloubových trolejbusů skokově zlepšit vozový park trolejbusů. Díky dvěma dalším probíhajícím výběrovým řízením může mít Brno desítky dalších nových krátkých trolejbusů.
13. 12. 2021|