TÉMA

Sergej Vladimirovič Surovikin

Prigožinův pokus o povstání: Kdo hrál roli v uhašení ruského vnitropolitického konfliktu?

Ani ne čtyřiadvacet hodin trval pokus o vzpouru, který spustil Jevgenij Prigožin a jeho Wagnerova skupina. Obsadili Rostov na Donu a vydali se směrem k Moskvě. Tým vyjednavačů navenek v čele s běloruským vůdcem Alexandrem Lukašenkem dokázal najít argumenty, které Prigožina přiměly se stáhnout. O jeho osudu, ale také o budoucnosti čelných ruských armádních představitelů se teď spekuluje.
26. 6. 2023|

Rusové „dostávají na frak“, Ukrajina ale letos zvítězí jen stěží, míní generál Milley

Je nepravděpodobné, že by Ukrajina letos vyhnala všechny ruské síly ze svého území. Řekl to šéf amerického sboru náčelníků štábů Mark Milley serveru Defense One, podle kterého tak chmurně okomentoval cíle a ambice politiků, diplomatů a vedoucích představitelů obrany od Washingtonu po Kyjev. Zároveň uvedl, že Rusko „dostává na frak“ a také britští zpravodajci píší, že ruská ofenziva na Donbase selhala.
1. 4. 2023|

Ruské síly na Ukrajině nově povede náčelník generálního štábu Gerasimov

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu jmenoval velitelem ruských jednotek nasazených na Ukrajině náčelníka generálního štábu Valerije Gerasimova, napsal ruskojazyčný server BBC. Nově utvořený post v souvislosti s ruskou invazí na Ukrajinu dosud zastával Sergej Surovikin, který se nyní podle BBC stal Gerasimovým zástupcem.
11. 1. 2023Aktualizováno11. 1. 2023, 18:33|