TÉMA

Šas

Netanjahu dál ztrácí podporu veřejnosti i ministrů. Šanci nahradit jej má Gantz

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu ztrácí podporu obyvatel i některých svých vládních kolegů. Podle serveru Politico se zdá, že se následující týdny pro Netanjahua „přehoupnou do potenciální koncovky“. Mnoho Izraelců mu totiž vyčítá „katastrofální bezpečnostní chybu“, kdy složky židovského státu nedokázaly zabránit útoku teroristického hnutí Hamás ze 7. října, ale také změny ve státním rozpočtu. Nejpravděpodobnějším vyzyvatelem, který by mohl ukončit Netanjahuovu dlouhou politickou kariéru, je bývalý ministr obrany Benny Gantz, píše Politico.
6. 12. 2023|

V Izraeli se protestovalo proti nové vládě kvůli obavám o demokracii a práva menšin

V Tel Avivu se v sobotu večer sešli lidé na protest proti nové vládě premiéra Benjamina Netanjahua, v níž jsou i krajně pravicové strany. Demonstranti se obávají, že zákony, které koaliční vláda chystá, ohrozí demokracii a práva menšin. Informoval o tom deník Haarec. Premiér Benjamin Netanjahu v neděli odmítl kritiku návrhu soudní reformy a obavy, že ohrozí demokracii, označil za bezdůvodné.
8. 1. 2023Aktualizováno8. 1. 2023, 15:56|

Novou izraelskou vládu bude sestavovat Netanjahu, dostal pověření od prezidenta

Izraelský prezident Jicchak Herzog podle očekávání pověřil sestavením nové vlády bývalého premiéra Benjamina Netanjahua, jehož pravicová strana Likud vyhrála minulý týden volby. Prezident během ceremonie zmínil, že Netanjahu čelí stíhání za korupci, podle něj ale zákon nezakazuje, aby se kvůli tomu politik mohl po devatenácti měsících vrátit do křesla šéfa kabinetu.
13. 11. 2022Aktualizováno13. 11. 2022, 15:28|