TÉMA

ruda

30 let zpět: Končí těžba uranu v Zadním Chodově

Začátkem devadesátých let se postupně utlumovala těžba nerostných surovin. K nim vedle uhlí patřila i uranová ruda, kterou pro svůj jaderný průmysl i zbraně tolik potřeboval Sovětský svaz. Do SSSR také putovaly veškeré dodávky cenné horniny. Reportáž před 30 lety zachytila vyvezení posledního vozíku uranové rudy v dolu Zadní Chodov na Plzeňsku. Mimoto uvádí, na jaké odvětví se propuštění horníci nejspíš budou orientovat.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
18. 12. 2022|

V cementárně na Litoměřicku vzniklo centrum zaměřené na získávání lithia z odpadu

V cementárně v Čížkovicích na Litoměřicku se otevřelo výzkumné centrum, kde se ověřuje mimo jiné technologie na získávání lithia. V Krušných horách v okolí Cínovce na Teplicku by se tento kov mohl těžit. Centrum CirkTek s experimentální rotační pecí vybudovala Vysoká škola chemicko-technologická (VŠCHT) v Praze za čtyřicet milionů korun. Roční provozní náklady se odhadují na dvacet milionů korun.
25. 6. 2021|

30 let zpět: Železné hory se staly chráněnou krajinnou oblastí

Železné hory se na jaře 1991 staly chráněnou krajinnou oblastí. Ministerstvo životního prostředí vyhlásilo část Českomoravské vrchoviny o rozloze téměř tří set kilometrů čtverečních po deseti letech snah ochranářů přírody. I díky nim se tamní těžba barytu a zinku musela skrýt pod zem.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
18. 5. 2021|

Moravskoslezský kraj má tři nové památky. Bazilika ve Frýdku-Místku pozve zájemce do krypty

Moravskoslezský kraj má tři nové národní kulturní památky. Jde o barokní kostely a jejich nejbližší areály v Krnově a Rudě na Bruntálsku a ve Frýdku-Místku. Správci památek si od tohoto kroku slibují hlavně snadnější získání peněz na nutné opravy, popřípadě i vyšší návštěvnost turistů. Například bazilika ve Frýdku-Místku po nezbytných stavebních úpravách pozve návštěvníky do podzemní krypty.
3. 3. 2018|