Moravskoslezský kraj má tři nové památky. Bazilika ve Frýdku-Místku pozve zájemce do krypty

Nová kulturní památka v Moravskoslezském kraji (zdroj: ČT24)

Moravskoslezský kraj má tři nové národní kulturní památky. Jde o barokní kostely a jejich nejbližší areály v Krnově a Rudě na Bruntálsku a ve Frýdku-Místku. Správci památek si od tohoto kroku slibují hlavně snadnější získání peněz na nutné opravy, popřípadě i vyšší návštěvnost turistů. Například bazilika ve Frýdku-Místku po nezbytných stavebních úpravách pozve návštěvníky do podzemní krypty.

Poutní areál s kostelem Navštívení Panny Marie ve Frýdku-Místku, který je novou národní kulturní památkou, má již nejnutnější opravy za sebou. I tak si však projektový manažer diecéze Miroslav Přikryl umí představit další dvě investice. 

„Musíme opravit varhany. Další projekt by se týkal sanace krypty v podzemí kostela. Vinou vlhkosti se tam drolí zdivo, prach z cihel pak prostor znečišťuje. Pokud by se oprava podařila, mohli bychom kryptu s ostatky duchovních a poutníků zpřístupnit,“ dodal.

Podle odborného lektora Muzea Beskyd Frýdek-Místek Jaromíra Poláška má sklepení pod kostelem několik pater. Řada přístupů do spodních částí je ale zazděná. Stavební práce v kryptě by podle něj mohly začít ještě letos. Přibyl by pak mimo jiné nový vstup pro turisty, kteří by svou návštěvou podzemí nerušili věřící. „Investorem by byla církev, přispět by mohlo i město Frýdek-Místek,“ doplnil lektor.

V Rudě by sanovali zdivo

Více turistů i peníze na opravu varhan či vysušení podmáčených zdí si od kroku vlády slibuje duchovní správce kostela Panny Marie Sněžné v Rudě na Bruntálsku František Zehnal. Věří, že kostelík z roku 1760 přiláká i více turistů. Spoléhá na příhodnou lokalitu, která sousedí s vyhledávanými Rešovskými vodopády a hradem Sovinec.

obrázek
Zdroj: ČT24

„Ve spolupráci s biskupstvím už dokončujeme stavbu turistické ubytovny,“ řekl. Dodal, že mezi nejvzácnější artefakty z vybavení kostela patří mramorový oltář s kopií obrazu z římské baziliky Panny Marie Sněžné.

Společně s kostelem v Rudě, která spadá pod obec Tvrdkov, se národní kulturní památkou stala i křížová cesta. Podle některých odborníků patří mezi nejhezčí v Česku. Vlastní ji obec a podle starosty Tvrdkova Jana Žédka na její vrchol ročně vystoupá až 100 000 lidí.

„V posledních letech obec do její opravy investovala,“ řekl. Restaurátoři práce dokončili v roce 2013. Stály okolo šesti milionů korun. Obec, která tehdy hospodařila s rozpočtem 2,2 milionu korun, si vzala úvěr 1,6 milionu korun. 

Získání peněz na investice si slibuje i Josef Goryl, rektor poutního areálu s kostelem Panny Marie Sedmibolestné a Povýšení svatého Kříže na Cvilíně nedaleko Krnova. „Chceme se zbavit vlhkosti, opravit střechu,“ řekl. Největší investici si podle něj ale vyžádá obnova fresek. Některé jsou přemalované, další zase špatně opravené. 

V berlínském muzeu jsme našli fotografie, podle kterých by se daly fresky opravit. I ty, které zničila nevybuchlá bomba. Na konci 2. světové války proletěla střechou a stropem.
Josef Goryl
rektor poutního areálu s kostelem Panny Marie Sedmibolestné a Povýšení svatého Kříže na Cvilíně

Na renovaci čeká strela i bývalá textilka

Celkem je nyní v Moravskoslezském kraji 19 národních kulturních památek. Většinou jde o nemovitosti. Jedinou movitou památkou je motorový železniční vůz Slovenská strela v Technickém muzeu Tatry Kopřivnice.

Slovenská strela projde renovací (zdroj: ČT24)

V pěti případech se jedná o sakrální památky. Ze zbývajících je veřejnosti nepřístupná jen soukromá Lískova vila v Ostravě a budova bývalé přádelny s dílnou vzorkovny v areálu továrny Alois Larisch v Krnově, kterou zachvátil 20. prosince požár. Kulturních památek evidovaných na území Moravskoslezského kraje je 2089.