Z vyhořelé textilky v Krnově bude muzeum. Ve hře je stále dotace z EU

Přeměna Karnoly na muzeum (zdroj: ČT24)

Vyhořelá vzorkovna bývalé textilky Karnola v Krnově zůstane národní kulturní památkou. Plánované muzeum zde nakonec s největší pravděpodobností vznikne. Do dvou týdnů bude jasné, zda na jeho vybudování lze využít dotační titul z fondů Evropské unie.

Sdělila to generální ředitelka Národního památkového ústavu Naděžda Goryczková, která si v pondělí v Krnově poškozenou památku prohlédla spolu s ministryní pro místní rozvoj Klárou Dostálovou (za ANO).

Goryczková dodala, že se zachovala i velká část vzorníků, které také byly součástí této pamětihodnosti. „Z tohoto pohledu vnímáme podstatu zachovanou a stále tvrdíme, že vzorkovna Karnoly je národní kulturní památkou,“ řekla.

Podstata vzorkovny zůstala zachována. Stroje jsou poničené, ale opravitelné. Jsou přístupné konzervaci a restaurování. Je otázka, zda do funkčního stavu. Na to nyní neumíme odpovědět, protože mnohé elektromotory nebude možné obnovit.
Naděžda Goryczková
generální ředitelka Národního památkového ústavu

Také podle Kláry Dostálové je stav vyhořelé Karnoly natolik dobrý, aby zde muzeum mohlo vzniknout. Škody na majetku poškozeného požárem, který vypukl před dvěma měsíci, však dosahují desítek milionů korun.

Město v areálu chtělo vybudovat muzeum, projekt už byl připravený, hledal se zhotovitel. Výběrové řízení ale město zrušilo. Nyní se totiž dokončuje projekt, který má vyčíslit náklady vzniklé požárem. Pak bude radnice zhotovitele hledat znovu. 

Na řadě jsou jednání s ministerstvem

Vedení města proto nyní jedná se zástupci ministerstva pro místní rozvoj o podmínkách dotace z regionálního operačního programu. Její plánovaná výše činí 95 milionů korun. Celkové investice si vyžádají 123 milionů Kč.

Podle zjištění redaktorky České televize Denisy Kotkové však kvůli požáru musí v původním projektu dojít ke změnám. Aby Krnov získal dotaci na nové textilní muzeum, nesmí cena rekonstrukce překročit limit 123 milionů korun. Jednou z dalších podmínek je také to, že se muzeum musí otevřít do roku 2020.

Zatímco před ničivým požárem mělo textilní muzeum zachycovat poslední pracovní den v Karnole, nyní budoucím návštěvníkům zprostředkuje „odkaz na ničivý požár“, doplnila Denisa Kotková.

Areál bývalé textilky vyhořel 20. prosince. Oheň nejvíc řádil právě ve vzácné památkově chráněné vzorkovně látek, která se dochovala ve stavu posledního pracovního dne. Nejstarší kusy cenné sbírky vzorníků látek pocházely z posledních tří desetiletí 19. století.

Karnolu měli zapálit dva chlapci

Policie již obvinila dva mladistvé pachatele ze zapálení památky. Jak přesně požár vznikl, odborníci stále zjišťují. Čtrnáctiletí chlapci podle dostupných informací měli oheň založit na dvou místech. Jedno ložisko mimo budovu vzorkovny mělo podle některých informací odlákat pozornost hasičů. Do obou objektů žháři údajně vnikli násilím. Kriminalisté a experti nyní zkoumají zajištěné stopy.

Někteří lidé, kteří se po požáru podíleli na záchraně poškozeného vybavení, se domnívají, že postup byl příliš dokonale naplánovaný na to, aby šlo jen o „lumpárnu“ z okamžitého popudu. „Myslím, že je někdo navedl. Z jakého důvodu by se to stalo, ale nedokážu říct,“ řekla Andrea Šírová z odboru památkové péče krnovské radnice.