TÉMA

Roald Amundsen

Antarktida je jediný kontinent, kde plně vládne konsenzus mezi státy. Už 60 let

Od objevení Antarktidy si na tento kontinent činilo nárok několik mořeplaveckých velmocí. Spory o území, práva na lov velryb a další spory vedly až k nutnosti dohodnout se.
23. 6. 2021|

Mistři v osamělosti. Polárníci zvládali několikaletou izolaci na pár metrech čtverečních

Po třech měsících skončilo v Česku období společenské izolace. Většinu lidí uvrhlo do stavu, na který nebyli ani zvyklí, ani připravení. Omezení mezilidských vztahů se ukázalo pro mnohé větším problémem, než čekali. Přitom kdysi zažívali lidé mnohem horší a delší doby izolace –⁠ jedny z těch nejtěžších prožívali první dobyvatelé Antarktidy a Arktidy.
30. 5. 2020|

Před 200 lety spatřil člověk Antarktidu. Prvenství nejspíš patří baltskému Němci v ruských službách

Antarktidu jako první nejspíš spatřil baltský Němec v ruských službách pocházející z estonského ostrova Saaremaa. Mořeplavec Fadděj Faddějevič Bellingshausen (německy Fabian Gottlieb von Bellingshausen) před 200 lety, 28. ledna 1820, zahlédl bělostné ledové břehy, které pravděpodobně patřily sedmému světadílu.
28. 1. 2020|

Recenze: Amundsen je úspěch pro český filmový průmysl. Jinak ale padá do zapomnění

Do českých kin vstupuje dvouhodinový výpravný příběh o polárním badateli Roaldu Amundsenovi. Film vznikl v koprodukci Norska, České republiky a Islandu, přičemž v Česku filmaři strávili celkem 25 natáčecích dní. Snímek by chtěl být dobrodružným filmem o kontroverzním objeviteli. Spíše však trpí rozvleklým příběhem, který se snaží odvyprávět vše, a tak nakonec neřekne skoro nic.
28. 12. 2019|

Z pražské náplavky se stalo Oslo. Filmový Amundsen se z velké části natáčel v Česku

Do kin přichází film Amundsen – příběh o dobrodruhovi, jenž vyplňoval prázdná místa na mapě a jako první dobyl jižní pól. Na snímku norského režiséra Espena Sandberga, který mimo jiné natočil třeba poslední díl Pirátů z Karibiku, spolupracovali i Češi. Film o polárním badateli z velké části vznikal v Praze.
25. 12. 2019|

Ulovit polární záři, projít se po „karibské“ pláži. Magické Lofoty a nedotčená Senja jsou ráj severu

Minimum turistů, rozeklané hory a čisté moře. To vše nabízejí severonorské Lofoty a Senja, magické ostrovy za polárním kruhem, které uhranou nedotčenou přírodou. Na road trip do severského ráje se autorka vydala hlavně kvůli túrám s neuvěřitelnými panoramaty, ale také tajuplné polární záři. A zadařilo se.
20. 9. 2019Aktualizováno20. 9. 2019, 16:26|