TÉMA

Radim Kopáč

Optický klam Franze Kafky: Zasmušilý intelektuál, který v práci dostal záchvat smíchu

Z většiny fotografií hledí Franz Kafka hlubokýma očima, které jako by odrážely všechnu tu existenciální tíhu v jeho textech. Navíc zemřel předčasně na souchotiny – před rovnými sto lety, 3. června 1924, což tragickému vyznění jen nahrává. Jenže Kafka také uměl žít a vnímat svět s humorem. Připomínky v době výročí vyzdvihují, proč se stal po své smrti jedním z nejvlivnějších spisovatelů 20. století, a zároveň rozkolísávají naznačené stereotypy o literátově osobnosti.
3. 6. 2024|

Všechno je špatně, zpátky na stromy! Publikace se ptá, co zbylo z osmdesátkového punku a hardcoru

Jsou texty punkových a hardcorových kapel z osmdesátých let aktuální i dnes? K takovému zamyšlení chce čtenáře přivést kniha Všechno je špatně, zpátky na stromy! Kritik a publicista Radim Kopáč v publikaci nahlíží český punk a hardcore v letech 1979 až 1989.
31. 1. 2023|

Vstoupil a po chvíli vládl. Kniha zbavuje „zuřivého reportéra“ Kische ideologického nánosu komunistů

Lidé na okraji společnosti, kriminalita a pražský noční život – to byly časté náměty textů „zuřivého reportéra“ Egona Erwina Kische. Pod názvem Říkaj mi Tonka Šibenice teď vyšel výběr z jeho děl v novém překladu. Kniha vznikla se záměrem zbavit tohoto autora ideologického nánosu komunistického režimu. S jejími autory hovořil Tadeáš Hlavinka.
19. 10. 2022|

Kniha mapuje, co zbylo z devadesátek. Squaty byly společenskou alternativou

Pražský Klub 007, Ladronka, Milada nebo Zlatá loď byla místa, která po revoluci představovala kulturní a společenskou alternativu. Squaty a centra popisuje nová kniha Radima Kopáče a Gabriely Kontra s názvem Padáme i na tvou hlavu. Snažili se ukázat, co bylo a zbylo z devadesátek.
21. 2. 2022|