TÉMA

Pulitzerovy ceny

Pulitzerovu cenu získali reportéři za odhalení aféry na Nejvyšším soudu USA i vězněný Kara-Murza

Hlavní Pulitzerovu cenu za novinářskou práci letos získal investigativní web ProPublica za odhalení aféry s dary členům Nejvyššího soudu USA. Jedno z ocenění získal i uvězněný ruský opoziční politik Vladimir Kara-Murza. Nejvíce cen bylo letos uděleno za zpravodajství z útoku palestinského hnutí Hamás na Izrael z loňského 7. října a následnou operaci Izraele v Pásmu Gazy.
7. 5. 2024|

Hlavní Pulitzerovu cenu za novinařinu získal list The Washington Post. Pokrýval nepokoje u Kapitolu

Letošní hlavní Pulitzerovu cenu za novinářskou práci, která je udělována za veřejnou službu, dostal list The Washington Post za zpravodajství kolem nepokojů v sídle Kongresu z loňského ledna. List The New York Times pak dostal hlavní ocenění za mezinárodní zpravodajství za sérii článků o amerických úderech bezpilotními letouny na Blízkém východě, které kvůli chybám při identifikaci cílů vedly k úmrtím civilistů. Zvláštní uznání dostali novináři působící na Ukrajině, kteří informují o vývoji ruské invaze.
9. 5. 2022|

Pulitzerovu cenu získalo zpravodajství o pandemii i nepokojích po smrti George Floyda

Americkou Pulitzerovu cenu v pátek dostaly deník The New York Times za zpravodajství o koronavirové pandemii a list The Star Tribune kvůli svým reportážím z událostí po zabití Afroameričana George Floyda po zásahu bělošského policisty. Zvláštního ocenění se na virtuální ceremonii newyorské Kolumbijské univerzity dočkala osmnáctiletá Darnella Frazierová, jež zákrok policie natočila. Její video zveřejněné na internetu obletělo svět a vyvolalo hromadné protesty proti rasismu a policejní brutalitě v celých Spojených státech.
11. 6. 2021|