TÉMA

Prokopské údolí

Hlasovalo se i v referendech. Lidé se vyslovili proti větrným elektrárnám, kolonáda ve Varech se nahrazovat nebude

Souběžně s prezidentskými volbami proběhlo i hlasování v jedenácti obecních referendech. V pražských Řeporyjích se například více než 50 procent občanů vyslovilo, aby městská část podnikla sérii kroků proti výstavbě bytových domů v přírodním parku Prokopské a Dalejské údolí. V Horních Řasnicích u Frýdlantu na Liberecku obyvatelé s těsnou většinou odmítli výstavbu devíti větrných elektráren. Referendum o nahrazení Vřídelní kolonády v Karlových Varech za repliku litinové kolonády naopak platné není z důvodu nízké účasti, což se stalo také v Kladně, kde lidé neodhlasovali zákaz hazardu.
14. 1. 2023Aktualizováno14. 1. 2023, 23:36|

Entomologové odstartovali projekt na záchranu okáče metlicového. Pomoci může i veřejnost

Vědci z České zemědělské univerzity odstartovali projekt na záchranu okáče metlicového. Kriticky ohrožený druh motýla u nás přežívá už jen ve dvou regionech. Do jednoho z nich patří Prokopské údolí v Praze. Entomologové se tamní populaci snaží co nejpodrobněji zmapovat, pomoct může i veřejnost.
2. 8. 2021|

Pátrání po babočce a ohniváčkovi. Pražané pomáhají entomologům mapovat motýly do nového atlasu

S přípravou vůbec prvního atlasu denních motýlů Prahy pomáhají entomologům Pražané. Stačí fotka nahraná do aplikace nebo na Facebook projektu Hledejte pražské motýly a GPS souřadnice nálezu. Za tři měsíce přišlo od Pražanů téměř čtyři sta fotografií, nejvíce z nich bylo z Prokopského údolí nebo z Šárky. Kvůli vůbec prvnímu atlasu denních motýlů Prahy entomologové prosí veřejnost i o zmapování východních pražských částí.
20. 6. 2020|