TÉMA

Pozemkový fond České republiky

Nejvyšší soud podruhé otevřel kauzu Bečvářova statku. Nesouhlasí s podmínkou pro úředníka

Vrchní soud v Praze musí znovu projednat případ bývalého referenta pražského pozemkového úřadu Jana Horáka v kauze restituce Bečvářova statku. Nařídil mu to Nejvyšší soud, který vyhověl dovolání nejvyššího státního zástupce. Na dotaz ČT to uvedl Adam Wenig, mluvčí Městského soudu v Praze, který se případem zabýval jako první instance. Horák nejprve dostal za zneužití pravomoci sedmileté vězení, odvolací soud ale skutek překvalifikoval a uložil mu tříletou podmínku. Nejvyšší soud kauzu otevřel už podruhé.
11. 8. 2022|

V kauze Bečvářova statku uložil odvolací soud bývalé šéfce pozemkového úřadu podmínku

Odvolací soud uložil bývalé ředitelce pražského pozemkového úřadu Evě Benešové kvůli restituci takzvaného Bečvářova statku tříletý trest podmíněně odložený na tři roky. Uznal ji vinnou z maření úkonu veřejného činitele z nedbalosti. Stejně rozhodl pražský městský soud již loni, verdikt však zrušil Nejvyšší soud. Žena vinu od počátku odmítá.
8. 6. 2022Aktualizováno8. 6. 2022, 20:02|

Za podíl v kauze Bečvářova statku dostal bývalý pozemkový úředník podmínku

Pražský vrchní soud ve středu uložil bývalému referentovi pražského pozemkového úřadu Janu Horákovi v kauze restituce takzvaného Bečvářova statku tříletý podmíněný trest s dvouletým odkladem. Výrazně tak zmírnil prvoinstanční verdikt, podle kterého měl jít muž na sedm let do vězení. Podle odvolacího senátu někdejší úředník při přiznání pozemků neoprávněným osobám nejednal úmyslně, nýbrž z nedbalosti.
2. 2. 2022Aktualizováno2. 2. 2022, 17:11|

Exšéfka pozemkového úřadu dostala kvůli restituci Bečvářova statku podmínku. Soud jí zrušil šestileté vězení

Odvolací soud udělil bývalé ředitelce pražského pozemkového úřadu Evě Benešové kvůli restituci takzvaného Bečvářova statku tříletý trest podmíněně odložený na tři roky. Uznal ji vinnou z maření úkonu veřejného činitele z nedbalosti. Senát zrušil verdikt, kterým prvoinstanční soud poslal ženu na šest let do vězení a podle kterého měla zaplatit peněžitý trest 4,5 milionu korun.
9. 6. 2021|

Soud osvobodil bývalého pražského úředníka v kauze restituce Bečvářova statku

Odvolací soud osvobodil bývalého referenta pražského pozemkového úřadu Jana Horáka v kauze restituce takzvaného Bečvářova statku. Zrušil mu dříve uložený sedmiletý trest vězení a zprostil ho obžaloby ze zneužití pravomoci úřední osoby. Jeho nadřízenému Petru Chmelíkovi ponechal odvolací senát za maření úkonu veřejného činitele z nedbalosti roční podmíněný trest.
12. 5. 2021|