TÉMA

Polární vír

Mráz si ve Spojených státech vyžádal desítky obětí

Více než 80 lidí za uplynulý týden zahynulo v důsledku prudkých mrazů, které zasáhly velkou část území Spojených států. Uvedl to server CBS News s odvoláním na úřady. Teploty hluboko pod nulou, sněžení a namrzlé silnice způsobily dopravní nehody, narušily leteckou dopravu a uzavřely školy. Mrazivé počasí pociťují miliony Američanů i tento víkend.
21. 1. 2024|

Do Česka přijdou silné mrazy. Bude sněžit a hrozí silný vítr, varovali meteorologové

V jižních Čechách začne zřejmě v noci na neděli hustě sněžit, uvádí sobotní výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ), podle níž lze očekávat, že na Českokrumlovsku, Vimpersku a Prachaticku v neděli napadne až 25 centimetrů sněhu. V dalších částech jižních Čech, na Plzeňsku, v Moravskoslezském, Olomouckém a Zlínském kraji spadne až 15 centimetrů sněhu. Meteorologové varují také před silným větrem, závějemi a vznikem náledí. Teploty v Česku začnou podle meteorologů klesat a zůstanou pod nulou, nejchladněji – až minus 25 stupňů Celsia – mohou výjimečně ukázat teploměry v noci na úterý.
6. 1. 2024Aktualizováno6. 1. 2024, 20:21|

Polární vír se letos chová podivně a může prodloužit zimu

Polární vír, který během zimy významněji ovlivňuje počasí v Evropě i v severní Americe, by měl s blížícím se jarem za normálních okolností slábnout. Letos se ale zatím chová podivně a zesiluje. Teplota ve středu tohoto atmosférického jevu klesá až k rekordně nízkým hodnotám. To by mohlo znamenat prodloužení zimního počasí až do jarních měsíců.
18. 2. 2022|