Mráz si ve Spojených státech vyžádal desítky obětí

Více než 80 lidí za uplynulý týden zahynulo v důsledku prudkých mrazů, které zasáhly velkou část území Spojených států. Uvedl to server CBS News s odvoláním na úřady. Teploty hluboko pod nulou, sněžení a namrzlé silnice způsobily dopravní nehody, narušily leteckou dopravu a uzavřely školy. Mrazivé počasí pociťují miliony Američanů i tento víkend.

S mrazivým počasím se potýká dvanáct amerických států. Nejvíce obětí si vyžádaly v Tennessee, kde zemřelo devatenáct lidí, a v Oregonu na západním pobřeží s šestnácti úmrtími. Kvůli mrazu podle CBS zemřelo 83 lidí. Podíl na počtu úmrtí mají zejména dopravní nehody, někteří zemřelí byli také lidé bez domova.

Mrazy zasáhly pobřeží Pacifiku na severozápadě, ale i jih Spojených států. Podle agentury Reuters domácnosti za minulý týden spotřebovaly rekordní množství plynu na vytápění a výrobu elektřiny.

Národní meteorologická služba v sobotu varovala před dalším arktickým nárazem, který přinese do nížin a údolí Mississippi na východě USA nízké teploty a nebezpečný nárazový vítr. Přes noc byly vydány výstrahy před mrazem na celém jihu od Texasu po Floridu. Kromě toho se na západě očekává sněžení ve vyšších polohách a v severní Kalifornii silný déšť.

Meteorologické výstrahy. Fialová barva značí nebezpečí ledové bouře, středně modrá varuje před zimním počasím, tyrkysová před chladným větrem.
Zdroj: Weather.gov

Komplikace ve státech

Led vyřadil elektřinu a zkomplikoval cestování na severozápadě země, píše CNN. Mrazivý déšť a vítr, který zasáhl severozápadní část Tichého oceánu, vyřadil při mrazivých teplotách z provozu více než 85 tisíc domácností a podniků v Oregonu.

V Portlandu zrušily školy čtyři dny za sebou výuku kvůli extrémnímu počasí. Neotevřely ani úřady.

Komplikace zima přinesla hlavně v jižanských státech, kde je obvykle spíše teplé klima. V Memphisu prasklo tolik potrubí, že v celém městě klesl tlak vody, tvrdí agentura AP. Společnost Memphis Light, Gas & Water v obavách z možné kontaminace vyzvala více než 400 tisíc zákazníků, aby v sobotu převařili vodu na pití nebo čištění zubů nebo používali balenou vodu, zatímco posádky budou nepřetržitě pracovat na opravách.

Extrémní počasí do Spojených států přinesl vzduch ze severního polárního kruhu. Kromě nízkých teplot je i velmi větrno, což snižuje pocitovou teplotu, a navíc můžou silné poryvy ohrozit infrastrukturu.