TÉMA

Plýtvání potravinami

Během svátků lidé více plýtvají potravinami. Expertka radí, jak tomu předejít

Plýtvání potravinami je dlouhodobým problémem, který má ekonomické i environmentální dopady. V období Vánoc navíc lidé jídlem plýtvají více než jindy během roku. Zbytečnému vyhazování potravin se nicméně dá předejít. „Pokud domácnosti začnou plánovat střízlivěji a nakupovat s rozvahou, může se objem odpadu velmi výrazně snížit, aniž by se musely vzdát sváteční atmosféry,“ míní Lucie Veselá z Provozně ekonomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně, která se problematikou dlouhodobě zabývá.
19. 12. 2025|

Vánoce jako svátky plýtvání. Iniciativy se snaží, aby jídlo nekončilo v koši

Na Vánoce Češi víc nakupují jídlo a také s ním více plýtvají. Shodují se na tom iniciativy, které proti tomuto plýtvání bojují. Nabízejí jídlo, které by putovalo do popelnic, za sníženou cenu, nebo ho pomáhají nasměrovat k potřebným. Podle průzkumu společnosti STEM/MARK pro platformu Too Good To Go zbyde po Vánocích jídlo 87 procentům Čechů, pouze tři z deseti ale přiznávají, že zbytky vyhazují.
25. 12. 2024|

Ušetřit a neplýtvat. O využití potravin se snaží aplikace i řetězce

Obchodní řetězce stále častěji nabízejí zboží, které by se mohlo zkazit, s výraznými slevami. Některé nově zřizují i speciální stojany pro výrazně zlevněné ovoce a zeleninu, které už nejsou v původní kvalitě, ale zároveň je nechtějí vyhodit. Část zboží také dávají potravinovým bankám nebo se je snaží zpracovat do dalších výrobků.
28. 8. 2024|

Vědci z Brna zkoumají, proč generace Z víc plýtvá jídlem. Může to být rychlým životním stylem i rostoucím blahobytem

Mladí Češi jsou na tom nejhůře v plýtvání s potravinami, vyplývá ze zjištění vědců z Mendelovy univerzity v Brně (MENDELU). Odborníci to chtějí změnit, spustili tak projekt, který se právě na nakládání s potravinami v této věkové skupině zaměřuje. Obsah odpadkových košů vědci sledují na deseti univerzitních kolejích ve městě. Zahraniční studie ukazují, že mladí lidé plýtvají jídlem víc například kvůli rychlejšímu životnímu stylu nebo lepší dostupnosti potravin.
29. 2. 2024|
Načítání...