TÉMA

Olexij Jurijovyč Reznikov

Naše odhodlání pomáhat Ukrajině leda zesílilo, reagují USA na ruské útoky. NATO dodá Kyjevu další zbraně

Země Severoatlantické aliance a další spojenci potvrdili, že jsou připraveni dodávat Ukrajině další zbraně k obraně proti stupňující se ruské agresi. Po schůzce zástupců pěti desítek zemí v bruselském sídle NATO to řekl americký ministr obrany Lloyd Austin. Během jednání kontaktní skupiny vedené Spojenými státy řada zemí slíbila nejrychlejší možné dodávky protivzdušných systémů, dělostřelecké techniky či dalších zbraní, které se Kyjevu nedostávají. Ruské útoky, které v posledních dvou dnech zabily nejméně devatenáct lidí a zasáhly asi třetinu ukrajinské energetické infrastruktury, podle Austina zesílily odhodlání USA pomáhat napadené zemi.
12. 10. 2022Aktualizováno12. 10. 2022, 21:49|

Ministři obrany zemí EU se shodli na potřebě připravit výcvikovou misi pro ukrajinské vojáky

Ministři obrany zemí Evropské unie se shodli na potřebě připravit výcvikovou misi pro ukrajinské vojáky, řekl v úterý šéf unijní diplomacie Josep Borrell. Zdůraznil, že ministři nerozhodli přímo o spuštění mise, protože šlo o neformální setkání, shodli se ale na potřebě zahájení přípravných kroků. Po setkání ministrů v Praze také dodal, že EU je v podpoře Ukrajiny jednotná a bude jí pomáhat tak dlouho, jak to bude zapotřebí.
30. 8. 2022Aktualizováno30. 8. 2022, 19:25|

Zelenskyj nařídil osvobodit pobřeží. Ukrajinští vojáci na jihu připravují protiofenzivu

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj nařídil osvobození okupovaného pobřeží na jihu země. V rozhovoru pro The Sunday Times to řekl ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov, podle ministra mají obranné složky k dispozici asi milion mužů.
11. 7. 2022Aktualizováno11. 7. 2022, 20:12|