TÉMA

Ocean Viking

Při pokusu překonat Středozemní moře zemřelo několik desítek migrantů, uvádějí přeživší

Až šedesát lidí zemřelo při pokusu překonat Středozemní moře mezi Libyí a Itálií, tvrdí přeživší migranti, které ve středu zachránila po sedmi dnech na moři loď neziskové organizace, informovala agentura Reuters. Organizace SOS Méditerranée zachránila pětadvacet lidí ve velmi špatném stavu, dva z nich upadli do bezvědomí a byli helikoptérou dopraveni do sicilské nemocnice.
14. 3. 2024Aktualizováno14. 3. 2024, 19:01|

Evropská komise připraví plán, jak omezit počty migrantů přicházejících přes Balkán

Evropská komise přijde s akčním plánem, který pomůže řešit problémy spojené s rostoucím počtem migrantů mířících do Evropy přes západní Balkán. V pátek to řekla eurokomisařka Ylva Johanssonová, která se účastnila mimořádného jednání ministrů vnitra zemí Evropské unie. Podle ní lze efektivněji bránit příchodům migrantů bez nároku na azyl. Český ministr Vít Rakušan (STAN) prohlásil, že se musí EU zabývat novou migrační vlnou ve všech regionech a nikoli jen v centrálním Středomoří, na které se soustředila pozornost v minulých dnech.
25. 11. 2022Aktualizováno25. 11. 2022, 21:11|

Francie přijme loď s migranty, která měla původně zakotvit v Itálii. Chování Říma je nepřijatelné, tvrdí Paříž

Francouzské úřady po sporech s Římem umožní humanitární lodi Ocean Viking s 230 migranty na palubě, aby zakotvila v přístavu v Toulonu na jihu země. Oznámil to ministr vnitra Gérald Darmanin. Ten také kritizoval přístup italských úřadů, které neumožnily lodi zakotvit ve svých přístavech, ačkoliv se loď původně nacházela v italských vodách. Francouzská vláda také uvedla, že pozastavuje plán přijetí 3500 žadatelů o azyl z Itálie, na němž se s Římem dohodla v létě. Italský ministr vnitra Matteo Piantedosi označil francouzskou reakci za „naprosto nepochopitelnou“.
10. 11. 2022Aktualizováno10. 11. 2022, 21:09|