Při pokusu překonat Středozemní moře zemřelo několik desítek migrantů, uvádějí přeživší

Až šedesát lidí zemřelo při pokusu překonat Středozemní moře mezi Libyí a Itálií, tvrdí přeživší migranti, které ve středu zachránila po sedmi dnech na moři loď neziskové organizace, informovala agentura Reuters. Organizace SOS Méditerranée zachránila pětadvacet lidí ve velmi špatném stavu, dva z nich upadli do bezvědomí a byli helikoptérou dopraveni do sicilské nemocnice.

„Po třech dnech selhal motor jejich plavidla, které zůstalo bez pohonu i bez vody a jídla dalších několik dní. Přeživší tvrdí, že během cesty zemřelo nejméně šedesát lidí, včetně žen a minimálně jednoho dítě,“ informovala organizace SOS Méditerranée.

Zásahy u dalších plavidel

Mluvčí SOS Méditerranée Francesco Creazzo uvedl, že všichni přeživší jsou muži, z toho 12 nezletilých a dva z nich jsou ještě dětmi. Pocházeli ze Senegalu, Mali a Gambie. Creazzo řekl, že přeživší jsou traumatizováni a nejsou schopni podat úplnou výpověď o tom, co se během plavby stalo. Humanitární organizace se často spoléhají na svědectví přeživších, když uvádějí počty mrtvých a pohřešovaných, u nichž se předpokládá, že na moři zahynuli, uvádí agentura AP.

Loď Ocean Viking s lékařským vybavením po záchraně 25 lidí z tohoto člunu zasahovala ještě u dvou dalších potápějících se plavidel. Ve středu večer na příkaz italského námořnictva zachránila 113 lidí. Ve čtvrtek, po cestě do záchytného přístavu, vzala na palubu ještě dalších 88 lidí z přetíženého plavidla v nouzi. Na palubě je „celkem 21 žen, zhruba 30 nezletilých bez doprovodu a čtyři děti do čtyř let“, uvedla SOS Méditerranée podle AFP. Zbytek zachráněných tvoří dospělí muži.

Velmi nebezpečná trasa

Středozemním mořem vede jedna z nejnebezpečnějších tras, kterou se mohou migranti vydat. Podle Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) na této trase zemřelo od začátku roku 2024 už 226 lidí.

Vlády Itálie a dalších zemí Evropské unie se snaží omezit počet migrantů, kteří se vydávají na cestu ze severní Afriky do Evropy. Nabídly Libyi a Tunisku finance a prostředky k tomu, aby zastavily vyplouvání lodí s uprchlíky ze svých přístavů. Italská premiérka Giorgia Meloniová si stanovila jako svou prioritu snížit počet migrantů tolik, jak jen to bude možné, píše agentura APA.