TÉMA

Obrataň

Jihočeské úzkokolejky opustily historické vozy. Odvoz nařídila insolvenční správkyně, šéf místních drah nesouhlasí

V Kněževsi na Rakovnicku budou nově deponované dva historické úzkorozchodné železniční vozy z majetku zkrachovalých Jindřichohradeckých místních drah (JHMD). Rozhodla o tom insolvenční správkyně. JHMD na sebe v září podaly insolvenční návrh. V říjnu přestaly na tratích z Jindřichova Hradce do Nové Bystřice a Obrataně jezdit vlaky, cestující zůstali odkázáni na autobusové linky.
8. 11. 2022Aktualizováno8. 11. 2022, 17:11|

Místo vlaků úzkokolejky budou v jižních Čechách a na Vysočině jezdit krajské autobusy

Jindřichohradecká úzkokolejná dráha už místo vlaků nevypraví ani náhradní autobusy. Postupně je vystřídají krajské. Společnost skončila v úpadku a přišla o osvědčení o bezpečnosti provozovatele dráhy. Její vedení jedná s obcemi a řeší, jak s železnicí naložit do budoucna.
31. 10. 2022|

Jindřichohradecká úzkokolejka prozatím dojezdila. Od pondělí ji nahradí autobusy

Firma Jindřichohradecké místní dráhy (JHMD), která na sebe podala insolvenční návrh, nasadí od pondělí 3. října na úzkokolejce místo vlaků autobusy. Firmě vyprší 2. října platnost osvědčení o bezpečnosti provozovatele dráhy. JHMD argumentuje, že jí Kraj Vysočina neplatí poplatek za použití dopravní cesty. Firma nevyplatila v září zaměstnancům mzdu, protože jí chybí peníze, nefunguje jí ani web. Vyplývá to z vyjádření firmy a Drážního úřadu. Kraj Vysočina tvrdí, že postupuje podle smlouvy a firmě nic nedluží.
30. 9. 2022Aktualizováno30. 9. 2022, 13:11|