TÉMA

Obřad

Sňatek na palubě letadla matrika odmítla uznat, neplatnost potvrdil i soud

Až soud musel rozhodnout o neobvyklém sňatku na palubě letadla. Svatbu Kristiny Šantrůčkové a Františka Tremla prohlásil za neplatnou. Piloti větroňů z letiště v Podhořanech na Chrudimsku se pro ni rozhodli vloni v létě. Při zvláštním letu je oddal kapitán letadla. Řídil se starším ustanovením zákona. Sňatek loni odmítla uznat specializovaná matrika v Brně.
19. 3. 2024|

Pětasedmdesát kroků za minutu, těžká lafeta s rakví a 142 kadetů. I to byl pohřeb královny

Královnu Alžbětu II. na poslední projížďce Londýnem doprovodilo v pondělí přes 140 kadetů britského námořnictva. Ti táhli dva a půl tuny těžkou lafetu s rakví. Nejprve do Westminsterského opatství a pak i z něj. Celkem se do procesí zapojily dva tisíce vojáků, stejný počet dohlížel na bezpečnost. Celé procesí mělo jasně dané jak pořadí zúčastněných, tak rychlost. Pohřbu se zúčastnily stovky světových lídrů, s královnou se ale naposledy loučili i obyvatelé Velké Británie.
19. 9. 2022Aktualizováno19. 9. 2022, 20:57|

Kněz svolal svůj národ po deseti letech. Obřadní slavnost Masajů přilákala tisíce afrických válečníků

Na hranici Keni a Tanzánie v pohoří Maparasha se sešlo přes patnáct tisíc Masajů. Důvodem byl obřad, během kterého se z mladých válečníků stávají stařešinové, kteří mohou promlouvat do fungování své obce. Slavnost zvanou „Olng'esherr“ svolává hlavní masajský kněz. Obvykle se taková akce koná jednou za deset let. Oslav se účastní i ženy, které tančí a připravují maso.
24. 9. 2020|