Sňatek na palubě letadla matrika odmítla uznat, neplatnost potvrdil i soud

Události v regionech: Svatba v oblacích (zdroj: ČT24)

Až soud musel rozhodnout o neobvyklém sňatku na palubě letadla. Svatbu Kristiny Šantrůčkové a Františka Tremla prohlásil za neplatnou. Piloti větroňů z letiště v Podhořanech na Chrudimsku se pro ni rozhodli vloni v létě. Při zvláštním letu je oddal kapitán letadla. Řídil se starším ustanovením zákona. Sňatek loni odmítla uznat specializovaná matrika v Brně.

„Ano“ si snoubenci řekli loni v létě na palubě letadla cestou do Polska a zpět. Obřad vedl na zpáteční cestě kapitán, stroj řídil druhý pilot. Netradiční sňatek ale neplatí, soud ho neuznal.

„Velitel letadla může provádět sňatečné obřady podle občanského zákoníku, má na to právo, ovšem pouze v případě, že život jednoho ze snoubenců je přímo ohrožen,“ vysvětlil právník a odborník na veřejnou správu Jan Šťastný. To snoubenci neprokázali. Žalobu na neplatnost sňatku podala městská část Brno-střed. Matrika ho odmítla zapsat. „Řádně to podle nás nebylo doloženo, není to úplně častá situace,“ poznamenal mluvčí městské části Brno-střed Michal Šťastný.

Snoubenci chtěli mít nevšední zážitek do společného života. „Na zemi se bere každý, ve vzduchu ještě nikdo,“ řekla snoubenka Kristina Šantrůčková. „Co se ve vzduchu spojí, to se už na zemi nerozpojí,“ dodal snoubenec František Treml. Inspirovali se zákonem, který má historické kořeny. „Z doby, kdy některé státy umožňovaly námořním kapitánům oddávat na lodi právě v případě ohrožení života jednoho ze snoubenců, aby byly dořešeny různé právní náležitosti, než se dopluje do přístavu,“ řekl Šťastný.

Sňatek mimo obřadní síň, například v přírodě, je možný, pokud ho povolí matrika. Místo může předem zkontrolovat. Oddávajícím je pověřený zastupitel, poslanec nebo senátor. Při obřadu se státním znakem jsou matrikářka a dva svědci.

Snoubenci se proti rozhodnutí soudu odvolají. Přesto si sňatek zopakují na zemi s matrikářkou.