Svateb letos ubylo, páry se často berou skromně a slaví až později

Svateb v Česku ubývá. Oproti loňské svatební sezóně, která trvá od května do září, hlásí matriky v Česku pokles počtu svatebních obřadů až o dvacet pět procent. České televizi to sdělily oslovené matriční úřady. Trend potvrzují i poslední dostupná data Českého statistického úřadu (ČSÚ). Podle demografů už pro mladé lidi není vstup do manželství dostatečně atraktivní, zároveň nechtějí investovat do oslavy. Oslovení svatební dodavatelé se také shodují, že páry letos odkládaly svatby i kvůli všeobecnému zdražování.

Hana Kazimírská, vedoucí matriky v Opavě, klesající počet svateb potvrzuje. Na opavské radnici se do konce září vzalo 240 párů, letos 208, což je o třináct procent méně. V Hradci Králové hlásí matrika pokles ještě větší – v porovnání se stejným obdobím za minulý rok dokonce o dvacet pět procent, v Jindřichově Hradci pak o dvacet procent. Podle dat ČSÚ ukazuje prvních šest měsíců letošního roku na meziroční úbytek.

Méně svateb měli i v Karviné, podle mluvčího města Lukáše Hudečka se jich ke konci září tohoto roku konalo sto čtrnáct, tedy o devět méně než loni. Matrika Prahy 1 kromě poklesu počtu svateb z loňských 634 na letošních 580 upozorňuje i na to, že svatby se konají v čím dál menším počtu lidí.

Na tom se bez výjimky shodnou všechny oslovené matriky. Podle Hany Hájkové, vedoucí matriky z Prahy 1, lidé častěji chtějí jen velmi jednoduchý obřad ve čtyřech, kdy jsou přítomni jen snoubenci a svědci, často také bez prstýnku. To ale může podle oslovených svatebních agentur být způsobeno i tím, že snoubenci uspořádají velkou oslavu pro rodinu a přátele později na jiném místě.

Adam Růžička, spoluzakladatel svatební agentury Adam a Eva, potvrzuje, že jednoduchý obřad je fenoménem posledních dvou let. „Skoro polovina svateb, se kterými pomáháme, se oficiálně odehraje na úřadě a my pak máme na starosti tu velkou hostinu,“ vysvětluje Adam Růžička. „Babičky to mnohdy ani nezaznamenají, ženicha a nevěstu na té velké svatbě naoko oddá třeba kamarád. Někdy je totiž problém dostat úředníky do stodoly nebo na zámeček,“ vysvětluje Růžička.

Zkušenost matriky v Břeclavi tento názor také potvrzuje – podle mluvčí města Ivany Solaříkové se většina letošních svateb uskutečnila v menším počtu a přímo v obřadní síni. Kamila Doušová z matriky v Ústí nad Labem poznamenává, že jen každá dvacátá svatba v jejich městě je na úřadu opravdu velká, drtivá většina svateb proběhne ve čtyřech.

Nižší zájem a šetření

Nejen ČSÚ přičítá celkově klesající počet svateb faktu, že manželství už mladé lidi neláká. Petr Soukup, vedoucí Katedry sociologie na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy, to vysvětluje tím, že zatímco dříve bylo manželství mnohem víc společensky vynucováno, moderní doba na mladé lidi nevyvíjí tlak. Ve hře jsou pak v neposlední řadě i ekonomické důvody.

„Počet manželství se jednoznačně váže na ekonomické podmínky, na to existují studie a potvrzují to i historické zkušenosti z různých zemí,“ uvádí Soukup. „Navíc třeba pro páry z řad chudších obyvatel je jednoznačně lepší, když má žena status svobodné matky, někdy se tak i lépe žádá třeba o hypotéku.“ Navíc si podle Soukupa mnohem víc než dřív lidi uvědomují, že když se vezmou a vztah nevyjde, budou muset projít náročným procesem rozvodu.

Jak potvrdily oslovené svatební salony, lidi v průběhu roku svatby hojně rušili, a to i z obavy, kolik je bude samotný obřad stát. Majitelka Svatebního salonu Agnes Romana Šlehoferová často rozmlouvá s nevěstami o jejich finanční situaci. „Stalo se nám, že nevěsty svatby rušily s tím, že nebudou mít peníze. A pak v létě dostaly třeba vratku za energie a šup, do 14 dní byla svatba.“

To, že na rozdíl od minulých let nechávají některé páry obřad na poslední chvíli, potvrdily i některé matriky. Jiné se naopak snaží šetřit na jednotlivých položkách. Například Hana Žišková z Prahy měla svatbu na konci sezóny. „Samozřejmě jsme se snažili šetřit. Brali jsme se na Moravě a mě překvapilo, že tam je to třeba až o desetitisíce levnější než v Praze. Nejvíc jsme utratili za prostor, ale tam nám udělali i catering, na tom jsme tedy naopak ušetřili.“

Podle dat ČSÚ bylo například loni v Česku uzavřeno dohromady 55 tisíc manželství, podle Terezie Štyglerové z ČSÚ byl rok 2022 bohatý na svatby i proto, že se v něm odehrály i ty obřady, které lidi odložili z předchozích let ohrožených covidem. Pro nemálo lidí to byl lákavý rok i s ohledem na magické dvojky.