Svatby zase přicházejí do módy, loni bylo u nás uzavřeno nejvíc manželství za 10 let

Loni se v Česku konalo 52 567 svateb, což bylo nejvíc za posledních deset let. Podle statistiků se tak sňatky opět dostávají do módy, jejich počet totiž roste od roku 2013. Skoro 70 % všech sňatků tvořily páry, kde muž i žena vstupovali do manželství poprvé. Český statistický úřad ale upozornil i na rekordmany: čtyři ženichové loni vstupovali do manželství už pošesté a jedna nevěsta řekla ano dokonce už poosmé.

„Rapidní zlom představoval začátek 90. let a s ním změna životního stylu. Nastalo odkládání sňatků do pozdějšího věku,“ uvedl předseda Českého statistického úřadu Marek Rojíček. Trend poklesů celkového počtu svateb se ale v posledních letech zastavil.

Minima bylo dosaženo v roce 2013, kdy bylo uzavřeno 43 499 sňatků. Od té doby počet každý rok vzrostl. „Nadneseně se dá říci, že sňatky přicházejí opět do módy,“ doplnil Rojíček.

Co se týče věku, více než polovina snoubenců byla ve věku 25 až 34 let. Muži se poprvé ženili nejčastěji ve 29 letech, ženy ve 27. Průměrný věk novomanželů při prvním sňatku se ale příliš nemění, loni dosáhl 32,2 let u mužů a 29,8 let u žen.

Každé desáté manželství uzavírali snoubenci ve stejném věku, u dalších 17 % případů byl rozdíl pouhý rok. „Naopak největší rozdíl mezi mužem a ženou byl 46 let. V jednom případě byl tím starším muž ve věku 73 let, v druhém žena, které bylo 79 let,“ dodal Rojíček.

Čeští muži volí nevěsty z východu. Nejvíc láká Slovensko

Ze statistik také vyplývá, že se drtivá svateb koná v Česku: v zahraničí byla uzavřena tři procenta sňatků: „Je to dáno dvěma faktory. Buď je jeden ze snoubenců cizinec, tím pádem se i svatba koná zpravidla v zemi, kde bydlí. Anebo jsou oba lidé Češi, ale chtějí velký den prožít v exotické destinaci,“ vysvětlil Rojíček. To platí například pro Mauricius, který je se 147 sňatky třetí v pořadí svateb v zahraničí.

Nejoblíbenější země českých občanů s bydlištěm v ČR pro uzavírání manželství za rok 2017 mimo ČR (počet sňatků)
Zdroj: ČSÚ

Mezi sňatky s cizinci dominují občané Slovenska. U českých mužů tvořily Slovenky 44 % všech zahraničních nevěst, dalších 18 % přestavují Ukrajinky a 8 % Rusky. České ženy pak v případě zahraničního ženicha volili Slováka ve 34 %, 9 % představují Němci a 7 % občané Velké Británie.

TOP svatební den? Loni sobota 9. září

Nejoblíbenějšími měsíci pro uzavírání sňatků jsou letní měsíce. Od června do září se loni konalo 68 procent svateb. „Zcela logicky směřují lidé sňatky do období, kdy je hezky. Z historických důvodů i pověr byl dříve neoblíbený květen, poslední dobou se to ale mění,“ poznamenal Rojíček.

Z hlediska dnů v týdnu je nejoblíbenější sobota. Lidé si také rádi vybírají k uzavření manželství atraktivní data. Za poslední dobu byl nejúspěšnějším datem 7. 7. 2007, které tehdy navíc vyšlo právě na sobotu a konalo se 4406 svateb. Loni byla nejsilnějším dnem sobota 9. září s 2096 sňatky.