TÉMA

Nikolaj Vasiljevič Gogol

Gruzínský gang kradl vzácné ruskojazyčné knihy po celé Evropě

Celkem devět Gruzínců zadržela policie v uplynulých měsících po celé Evropě kvůli krádežím vzácných knižních originálů v hodnotě dohromady asi 62,5 milionu korun. Tiskopisy z mnoha knihoven kontinentu včetně České republiky nahrazovali kopiemi. Zaměřovali se přitom především na ruskojazyčnou literaturu.
27. 4. 2024|

Gorbačovův pohřeb byl bez Putina i vrcholných západních politiků. Dorazil Orbán

Tisíce lidí přišly v sobotu uctít památku bývalého prezidenta Sovětského svazu Michaila Gorbačova do Domu odborů v Moskvě, kde se konalo veřejné poslední rozloučení. První a zároveň poslední prezident SSSR, jenž zahájil drastické reformy, které pomohly ukončit studenou válku a které také urychlily rozpad Sovětského svazu, zemřel v úterý ve věku 91 let. Neměl plný státní pohřeb. Na ceremonii nedorazil šéf Kremlu Vladimir Putin ani vrcholní západní představitelé, účastnil se ho jen maďarský premiér Viktor Orbán. Gorbačov následně spočinul na Novoděvičím hřbitově, kde má vyhrazené místo po boku své zesnulé manželky Raisy.
3. 9. 2022Aktualizováno3. 9. 2022, 18:06|

David Drábek čeká na Revizora. Připravil mu dada satiru pro mocipány

Nikolaj Vasiljevič Gogol, Woody Allen a trochu i Charlie Chaplin ovlivnili inscenaci divadelní klasiky Revizor v Městských divadlech pražských. Hru ruského dramatika uvádí v autorské úpravě a režii Davida Drábka jako absurdní, a přitom temnou grotesku.
27. 4. 2019|