TÉMA

Newsweek

Jak v Československu potkali Hollywood. Amadeus letos oslaví čtyřicet let od premiéry

Film Amadeus se před více než čtyřmi dekádami točil převážně v Praze, kde bylo prý 18. století stále přítomné, neporušené, zakonzervované. Pro režiséra snímku Miloše Formana šlo o velký návrat do Československa, odkud emigroval. Zdejší režim tehdy podle všeho vyměnil svoje „principy“ za miliony dolarů, které produkce v zemi utratila. Částečně životopisné drama letos oslaví už 40 let od premiéry, jeho odkaz však žije dál. ČT24 mluvila i s pamětnicí natáčení. K Formanovi se obracejí i velké aktuální filmy jako Oppenheimer nebo Chudáčci.
18. 2. 2024|

V Rusku poklesla už i výroba cigaret. Tamní ekonomika se dle nových dat hroutí, píše Newsweek

Pokud jako důkaz dopadů západních sankcí na ruskou ekonomiku nestačí fakt, že rozlohou největší země světa poprvé od bolševické revoluce nezaplatila svůj zahraniční dluh, nová zpráva o sociálně-ekonomické situaci Ruska nenechá už nikoho na pochybách. Ruská ekonomika se postupně hroutí, píše americký týdeník Newsweek. Data ruského statistického úřadu ukazují, že se výroba propadla v mnoha odvětvích, od automobilů až po domácí spotřebiče. Pokles zaznamenal i maloobchod.
1. 7. 2022|

Koronavirus se poprvé prokázal v Antarktidě. Kontinent vědců je na nemoc připravený

Nákaza koronavirem se poprvé potvrdila v Antarktidě. Na chilské výzkumné stanici na západě nejizolovanějšího kontinentu světa se koronavirus prokázal u 36 lidí. Šestadvacet z nich přitom tvoří příslušníci chilské armády, zatímco ostatní jsou civilní zaměstnanci údržby. Informovala o tom britská televize Sky News. Počet lidí v Antarktidě se mění v průběhu roku. V zimě jich tam je kolem tisíce, v létě zhruba 5 tisíc.
23. 12. 2020|