TÉMA

Nedostatek míst

Míst v domovech seniorů nebude nikdy tolik, aby měl každý nárok na lůžko, říká Jurečka

Míst v domovech pro seniory je v tuzemsku stále nedostatek. Podle Asociace poskytovatelů sociálních služeb se kapacity navyšují nebo se budují nové, ale do poloviny příštího roku jich vznikne nanejvýš patnáct set, což situaci nevyřeší. Podle ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL) nebude možné nikdy vybudovat takové množství kapacit, aby každý člověk měl nárok na nějaké lůžko v pobytovém zařízení.
10. 6. 2024|

Do nového domova seniorů v Jičíně se už měli stěhovat první klienti. Dokončení se ale odkládá

Situace s nedostatečnou kapacitou v domovech pro seniory na Jičínsku se v nejbližší době zřejmě nezlepší. Přímo v Jičíně mělo výrůst nové zařízení s kapacitou více než sto lůžek, pomalu se tam už měli stěhovat první klienti. Jenže na místě se už dlouho nepracuje, dokončení domova pro seniory se odkládá minimálně o rok.
19. 6. 2023|

Izraeli schází místo na hroby. Tradiční společnost hledá moderní řešení

Izrael má problém s nedostatkem míst pro pohřbívání. Mohou za to vysoká hustota zalidnění, nedostatek pozemků pro hřbitovy, ale také náboženská omezení, která znemožňují kremaci.
19. 2. 2023|

Kvůli dětem běženců hrozí nedostatek míst ve školkách, varují neziskové organizace. Ubytování by se mělo koordinovat

Počet vydaných víz pro ukrajinské uprchlíky v posledních dvou týdnech klesá, nicméně neziskové organizace varují, že kvůli ubytování běženců by mohly vznikat lokality s nedostatkem míst ve školkách. Kvůli potřebě přijetí předškoláků nemusí být v mateřinkách dost kapacit pro menší děti. Uprchlíci z Ukrajiny si také v Česku založili více než sto tisíc bankovních účtů a další přibývají. Kvůli ukončení spolupráce s ministerstvem vnitra bude muset Organizace pro pomoc uprchlíkům (OPU) také přerušit nebo ukončit právní pomoc žadatelům o azyl. Bude moci zastupovat jen několik málo lidí, informoval ředitel organizace Martin Rozumek.
7. 4. 2022Aktualizováno7. 4. 2022, 20:05|