TÉMA

Národní banka Slovenska

Guvernér slovenské národní banky uplácel, rozhodl nepravomocně soud

Soud na Slovensku trestním rozkazem uznal nynějšího guvernéra centrální banky (NBS) Petera Kažimíra vinným z podplácení, uložil mu za to pokutu sto tisíc eur (2,34 milionu korun). Rozhodnutí soudu není pravomocné, takzvaný odpor vůči němu už podala elitní složka prokuratury. V případu tak bude vypsáno líčení. S odvoláním na vyjádření soudu a prokuratury to napsal slovenský list Sme. Kauza se týká podezření z podplácení někdejšího šéfa finanční správy Františka Imreczeho, Kažimír už dříve vinu opakovaně odmítl. Premiér Eduard Heger ho vyzval k rezignaci.
13. 4. 2023Aktualizováno13. 4. 2023, 17:15|

Heger žádá pomoc od EU kvůli cenám elektřiny, Slovensku podle něj hrozí ekonomický kolaps

Slovenská centrální banka zásadně změnila výhled ekonomiky na příští rok. Očekává jednoprocentní pokles. Dosud počítala s růstem. Výhled upravila v den, kdy deník Financial Times zveřejnil rozhovor s premiérem Eduardem Hegerem, podle něj hrozí Slovensku kvůli cenám elektřiny kolaps ekonomiky. První firmy kvůli drahým energiím už skončily. Podle Hegera potřebuje země miliardovou pomoc od Evropské unie. Za alternativu považuje slovenský premiér zestátnění dodavatelů energie.
28. 9. 2022Aktualizováno28. 9. 2022, 10:56|

Slovenská prokuratura obvinila z podplácení šéfa centrální banky. Guvernér vinu popírá

Slovenská prokuratura obvinila z podplácení nynějšího guvernéra centrální banky (NBS) Petera Kažimíra, který byl dříve ministrem financí za sociální demokraty (Smer-SD). Napsal to v úterý portál Aktuality.sk. Kažimír v prohlášení vinu popřel.
12. 10. 2021|