TÉMA

Náboje

Soud uložil dvěma mužům z prezidentské ochranky za zpronevěru nábojů peněžité tresty

Peněžité tresty v úterý Obvodní soud pro Prahu 1 uložil dvojici mužů, kteří jako členové Útvaru pro ochranu prezidenta ČR podle obžaloby zpronevěřili tisíce nábojů. Podle nepravomocného rozsudku tím státu způsobili škodu přes 142 tisíc korun. Oba muži vinu odmítají, proti verdiktu se na místě odvolali. Případem se tak bude zabývat ještě pražský městský soud.
30. 5. 2023|

V Bruselu zadrželi dva belgické vojáky. Stříleli z okna blízko budov Unie

Policie v Bruselu zadržela dva vojáky belgického letectva, kteří stříleli z airsoftových zbraní z okna domu v blízkosti budov evropských institucí. Policisté, které přivolali svědci střelby, našli u vojáků asi 200 nábojů do samopalů, které používá belgická armáda. O sobotním incidentu informoval v pátek server Politico a belgická média.
23. 12. 2022|

Problém jsou tři milimetry. Západ by mohl dodávat Ukrajině víc munice, užívá však jinou ráži

Ukrajina neustále žádá partnery o dělostřeleckou munici, která je při současném způsobu vedení boje zásadní. Zatím jí nachází dost, aby dokázala ruský postup víceméně zadržovat. Skladové zásoby i výrobní kapacity jsou však omezené a může nastat chvíle, kdy už spotřebu nebude možné uspokojit. Ukrajinci totiž používají dominantně zbraně sovětské ráže 152 milimetrů, zatímco Západ standardizoval své hlavně na 155 milimetrech. Problémy s municí se ale nevyhýbají ani Rusku.
26. 7. 2022|