TÉMA

Minomety

Ukrajinci prý pravidelně přeplouvají Dněpr. Malé týmy se brodí močály a vzdorují nepříteli

Ukrajinské síly patrně severně od Chersonu překročily řeku Dněpr a zaútočily tam, ačkoliv není jasné, zda se jim na levém, tedy východním břehu podařilo pozice udržet, píše ve své analýze Institut pro studium války (ISW). List The Kyiv Independent mluvil s vojáky, kteří se za frontovou linií brodí močály, obsluhují drony a odstraňují miny pro potenciální budoucí průlom.
11. 8. 2023|

Ukrajina vyhlásila nouzové ohrožení státu. Lídři odštěpeneckých oblastí podle Kremlu žádají Putina o pomoc

Krize kolem Ukrajiny se dále stupňuje. Tamní zpravodajská služba upozorňuje, že by Rusko mohlo napadnout Kyjev, Charkov a Cherson. Američané dokonce varují, že útok přijde do osmačtyřiceti hodin. Ukrajina proto zavedla stav nouzového ohrožení státu, od středy povolává do armády zálohy a oznámila protiruské sankce. Bílý dům oznámil první sadu sankcí proti Moskvě, stejně jako předtím EU či Velká Británie.
23. 2. 2022Aktualizováno23. 2. 2022, 23:50|

NATO se obává, že si Rusko připravuje záminku k invazi. Moskva je na vpád připravena, řekl Biden

Spojené státy už od Ruska dostaly reakci na svoje návrhy, které se týkají vyjednávání o bezpečnostní situaci kolem Ukrajiny a v Evropě. Moskva a Kyjev se vzájemně obvinily z provokací a porušování dohod. Ministři obrany zemí NATO se shodli na bezvýhradné podpoře Ukrajiny, uvedl generální tajemník Jens Stoltenberg. Ten dále vyjádřil obavu, že si Rusko snaží zprávami o útocích ukrajinské armády v Donbasu vytvořit záminku k nové invazi na Ukrajinu. Americký prezident Joe Biden řekl, že nebezpečí ruského útoku je velmi vysoké. Vše podle něj nasvědčuje tomu, že Rusko je připraveno na další území sousední země vpadnout.
17. 2. 2022Aktualizováno17. 2. 2022, 16:29|