TÉMA

Mateřské mléko

Vědci našli v mateřském mléce „zázračnou molekulu“, explozivně rozvíjí propojení v mozku

V mateřském mléku se skrývá droboučká molekula, která kojencům pomáhá nevídaným způsobem rozvíjet mozek a propojení v něm. Nový objev by mohl pomoci s vývojem kvalitnějších náhrad tohoto zásadního zdroje pro děti, které se nemohou kojit.
20. 7. 2023|

Z ordinací by podle navrhované novely zákona měly zmizet reklamy na náhražky mateřského mléka

Z nemocnic a ordinací dětských lékařů by měly zmizet reklamy na náhražky mateřského mléka. Navrhuje to novela zákona, kterou připravují ministerstva zdravotnictví a průmyslu. Předlohu pošlou do připomínkového řízení na podzim. Podpořit chtějí přirozené kojení. Umělé výživě dává v současné době v Česku přednost víc než čtvrtina žen.
10. 7. 2023|

Australské požáry byly tak traumatické, že kojící matky přicházely o mléko

Když v letech 2019 a 2020 zasáhly Austrálii nejhorší požáry v historii, mělo to i řadu důsledků, které tehdy nebyly na první pohled patrné. Vědci teď popsali další z nich: stres způsobený živelnou pohromou měl výrazný dopad na kojící matky, které ztrácely schopnost tvořit mléko.
23. 5. 2023|

Mikroplasty se poprvé našly v mateřském mléce

Vědci poprvé odhalili mikroplasty v mateřském mléku, ukázala nová studie. Její autory velmi znepokojily možné dopady na zdraví novorozenců. Kojenci jsou vůči chemickým znečišťovatelům obzvláště zranitelní, a je proto zapotřebí provést další výzkum. Kojení podle autorů výzkumu ale i nadále zůstává zdaleka nejlepším způsobem výživy malých dětí.
11. 10. 2022|
Doporučujeme

Studie odhalila v mateřském mléku 16 druhů „věčných chemikálií“

Američtí vědci zveřejnili výsledky studie, která zkoumala, zda jsou do mateřského mléka žen schopné pronikat takzvané „věčné chemikálie“. Perfluorované a polyfluorované látky (PFAS) tuto přezdívku získaly proto, že se jen velmi obtížně rozkládají.
20. 5. 2021|