TÉMA

Macbeth

Začínají Letní shakespearovské slavnosti. Nabídnou tři premiéry

Hamlet, Macbeth, Jak se vám líbí nebo Veselé paničky windsorské. To jsou tituly letošních Letních shakespearovských slavností, které potrvají do začátku září. V plánu jsou tři premiéry. Před historickou zdí Nejvyššího purkrabství Pražského hradu to bude třeba komedie Marná lásky snaha – v hlavních rolích s Filipem Březinou a Annou Fialovou. Marná lásky snaha je jednou z prvních z celkově dvanácti komedií, které Shakespeare napsal a od ostatních se zásadně odlišuje. Jako jediná nekončí šťastně.
26. 6. 2024|

Nad Hradem se smráká. Letním shakespearovským slavnostem letos vládne Macbeth

Jednou z nejslavnějších divadelních her o touze po moci začínají Letní shakespearovské slavnosti. Na Pražském hradě se usadí Marek Němec jako Macbeth. Tragédie i komedie alžbětinského dramatika se opět budou odehrávat pod širým nebem na hradních nádvořích nejen v Praze, ale také v Brně, Ostravě a Bratislavě. Divadelní festival kromě Macbetha uvede další tři novinky, včetně scénického koncertu.
28. 6. 2022|

Plácido Domingo po půl století skončil v Metropolitní opeře. Z obtěžování ho viní dvacítka žen

Španělský operní pěvec Plácido Domingo ukončil spolupráci s newyorskou Metropolitní operou, kde měl ve středu vystoupit v titulní roli opery Macbeth. Důvodem je podle deníku The New York Times napětí ve sboru kvůli vyjádřením dvou desítek žen, které v médiích v předchozích týdnech obvinily Dominga ze sexuálního obtěžování v dřívějších letech. Pěvec popírá, že by je obtěžoval.
25. 9. 2019|

Macbeth jde přes mrtvoly i jako kriminalista Joa Nesbøho

Oblíbený autor severských krimi Jo Nesbø „zaměstnal“ ve své novince jako kriminalistu Macbetha. I když několik staletí starý příběh převedl do současnosti, stále je prý thrillerem o mocenském boji a temnotě paranoidní lidské mysli. Kniha je součástí rozsáhlejšího mezinárodního projektu inspirovaného dramaty Williama Shakespeara. V češtině vyšla zároveň i v audioverzi.
11. 4. 2018|