Nad Hradem se smráká. Letním shakespearovským slavnostem letos vládne Macbeth

Jednou z nejslavnějších divadelních her o touze po moci začínají Letní shakespearovské slavnosti. Na Pražském hradě se usadí Marek Němec jako Macbeth. Tragédie i komedie alžbětinského dramatika se opět budou odehrávat pod širým nebem na hradních nádvořích nejen v Praze, ale také v Brně, Ostravě a Bratislavě. Divadelní festival kromě Macbetha uvede další tři novinky, včetně scénického koncertu.

Macbeth se na Letní shakespearovské slavnosti vrací potřetí, od posledního nastudování uplynulo třináct let. Režisér Jakub Krofta si Macbetha pro režii vybral prý proto, že mu je ze Shakespearovy tvorby právě tato hra nejbližší. „Není tak zajímavé sledovat něčí cestu vzhůru, ale mnohem víc mě fascinuje cesta na dno a temná zákoutí lidské duše. A každý někdy pocítí touhu pustit se za lákadlem zla,“ nepochybuje.

Po moci touží Krobotová a Němec

Z hereckého obsazení měl jako první jasno o představitelce ctižádostivé Lady Macbeth. Tou se stala Lenka Krobotová. „Temnota té postavy je herecky velmi lákavá, protože každý z nás má v sobě temné stránky a démony, ale hledá hranice, co to je se nebát, a kdy a jak dát věcem volný průchod,“ domnívá se herečka.

Jejím divadelním manželem se stal Marek Němec. Je už třetím, respektive čtvrtým Macbethem na shakespearovských slavnostech. Na konci devadesátých let se v generála toužícího po skotské koruně proměnil slovenský herec Milan Ondrík. O zhruba dekádu později v této roli alternovali Michal Dlouhý a David Prachař. Po premiéře na Pražském hradě se aktuální Macbeth vypraví během prázdnin také na Špilberk a Slezskoostravský hrad.

Současné nastudování dramaturgicky pracuje s venkovním uvedením. Představení začíná v půl deváté večer, kdy je ještě světlo, a stmívání během inscenace zároveň dokresluje houstnoucí temnotu v ději. Shakespearovy verše nejsou jen mluvené, texty čarodějnic se rozhodli divadelníci částečně zhudebnit a nechat je vyznít za živého doprovodu saxofonu, klarinetu, violoncella a bicích.

Ostravský Sen a slovenský Hamlet

Texty známého dramatika a hudbu propojí i Koncert pro Mr. Shakespeara, který 29. července nabídne citáty ze Shakespearových her i písně jak v českém, tak anglickém originále. Kromě tohoto programu festival chystá ještě dvě divadelní novinky.

Zuzana Kajnarová Říčařová, Marek Dastlík, Ondřej Nosálek (Sen noci svatojánské)
Zdroj: Agentura Shok/Pavel Mára

Ostravské nastudování Snu noci svatojánské pobaví zamotaným příběhem neopětované lásky, žárlivost i ironie. Hlavních rolí se zhostí Tomáš Dastlík a Zuzana Kajnarová Říčařová. Na Bratislavský hrad pak usedne slovenská verze Hamleta v podání Ľuboše Kostolného. Jako matka dánského prince se vedle Henriety Miškovicové představí i Tereza Kostková.

Hamleta, ovšem v dřívějším festivalovém nastudování s Jaroslavem Pleslem, hraje i český program Letních shakespearovských slavností. V reprízách se rovněž vrací Veselé paničky windsorské, Mnoho povyku pro nic nebo Bouře.