TÉMA

Křížová cesta

Umělecký kovář tvoří křížovou cestu, bude v krajině u Přibyslavi

Umělecký kovář Petr Štáfl pracuje na křížové cestě, která bude rozmístěná v krajině u Přibyslavi. Poutníky povede do kopce ke čtyřmetrovému kovovému kříži, jenž byl u osady Uhry osazen loni a jehož autorem je také Štáfl. Podnětem ke vzniku dalšího díla bylo to, že o Velikonocích byly kvůli epidemii koronaviru zavřené kostely, kde většinou křížové cesty bývají.
30. 12. 2021|

Kapličky na Svatém kopečku u Mikulova chátrají. Chystá se další kolo jejich adopce

Kapličky na křížové cestě na Svatém kopečku u Mikulova sice před několika lety z nejhoršího dostal projekt adopce, ten ale skončil. Opět se tak dostávají do špatného stavu. Skončil i nájemní vztah mezi městem Mikulov a církví. Ta ale nyní slibuje, že se do oprav jednotlivých zastavení pustí ještě v letošním roce.
10. 5. 2021|

Kostel i křížovou cestu v Římově čekají opravy. Zvelebení poutního místa vyjde na sto milionů

Začala rozsáhlá rekonstrukce poutního areálu v Římově. Restaurátoři pracují na fasádách kaplí podél křížové cesty, která v posledních desítkách let zchátrala. Před několika staletími přitom patřila k oblíbeným poutním místům. Opravy areálu vyjdou na 100 milionů korun.
9. 5. 2021|

Křížová cesta v kruhu. Pašijová zastavení na Opavsku získala jednu z cen Patria Nostra

Křížová cesta u kostela sv. Matouše v Hati na Opavsku získala cenu Patria Nostra za Moravskoslezský kraj. Cenu udělují hejtmani krajů za příkladný architektonický počin. Čtrnáct zastavení znázorňujících utrpení Ježíše Krista před ukřižováním vzniklo v roce 2019 na popud manželů Rudolfa a Zuzany Gogolínových a jejich autorem je umělecký malíř a řezbář Stanislav Mika.
3. 11. 2020|